Megbírságolták az MNB-alapítványokat: 66 problémás szerződés

2016. augusztus 09. 15:57

A Közbeszerzési Döntőbizottság a vizsgált szerződések több mint felével nem volt elégedett, így 84 millió forint bírságot szabott ki a Pallas Athéné alapítványokra. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a vizsgálatot az alapítványok önként kérték.

2016. augusztus 09. 15:57

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az MNB Pallas Athéné alapítványaira 66 ügyben 84 millió forint bírságot szabott ki – nyilatkozták a Pallas Athéné alapítványok kedden.

A több mint ezer szerződésállományból 112 szerződést vizsgált a Közbeszerzési Döntőbizottság az alapítványok saját kezdeményezésére és az ügyészség indítványára, ebből a KBD az alapítványok megfogalmazása szerint „csak” 66 ügyben szabott ki büntetést. 

Önként kérték a vizsgálatot az alapítványok

A Pallas Athéné alapítványok az Alkotmánybíróság döntése után  május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az alapítványok szerződéseit. 

A KBD megállapította, hogy az alapítványok által létrehozott három cég piaci alapon végzi a tevekénységét a nyereség realizálása érdekében, így nem tartoznak a közbeszerzési törvény hatálya alá – tájékoztat az alapítványok közleménye. 

8 millió forint felett közbeszerzést írnak ki

Az alapítványok a hatóságok döntéseit tudomásul veszik, hiszen az az Alkotmánybíróság döntését követően kialakult új jogi helyzet következménye. Az alapítványok a 8 millió forint feletti beszerzéseikre közbeszerzést írnak ki. 

Hangsúlyozták, a vizsgáltatok gyors befejezésével újra az oktatási, értékteremtő és szakmai munkára összpontosíthatnak, és felidézték, hogy eddig már több mint 800 oktatási és kutatási támogatásról hoztak határozatot.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. augusztus 09. 16:43
Jó és? Mert, ha más gond nincs, akkor lapozhatunk.
Akitlosz
2016. augusztus 09. 16:30
Az általuk kezelt pénz elveszíti közpénz jellegét.
PiriReis
2016. augusztus 09. 16:28
Bizottság ide,vizsgálat oda,50% problémàs!!! Szùròpròbaszerűen a @urva szádat! Baszki,a Mi adònkbòl! Ès a bìrság is abbòl megy! Ezèrt egy polgár màr a rácson àt nèzné a napnyugtàt!!! 880 eset meg gondolom el se jut a vizsgàlatig!
luga
2016. augusztus 09. 16:19
Nagy baj van. Az MNB Magyarországon fekteti be a nyereségét, nem Cipruson off-shore cégekbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!