Bevándorlókkal oldanák meg a magyar cégek munkaerőhiányát

2016. július 06. 18:21

Egyes ágazatokban és szakmaterületeken már Magyarországon is növekvő gondot jelent a munkaerőhiány. A kormány ezért azon dolgozik, hogy harmadik országból érkező szakképzett munkaerővel orvosolja a cégek problémáit. Varga Mihály szerint senkinek nem kell aggódnia, hogy elveszti munkahelyét.

2016. július 06. 18:21

A kormány határozott lépéseket tesz azért, hogy a Magyarországon egyre inkább tapasztalható munkaerőhiány ne legyen akadálya a gazdasági növekedésnek – nyilatkozta az MTI-nek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: a rövid távú munkaerőpiaci prognózis keretében megkérdezett vállalkozások negyede jelezte, hogy bizonyos munkapozíciók betöltésekor munkaerőhiánnyal szembesül.

Senki nem veszti el az állását, ígéri a miniszter

A hazai munkaerőpiacra leginkább az jellemző, hogy egyes ágazatokban és szakmaterületeken jelent növekvő gondot a munkaerőhiány, tette hozzá. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról a miniszter elmondta, annak több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Varga Mihály leszögezte: senkinek nem kell aggódnia, hogy emiatt elveszti az állását, hiszen csak azon szakmákról van szó, amelyekben nincs elegendő számú, megfelelően képzett hazai munkaerő. Az erről szóló szabályozás módosítása hamarosan megjelenik.

Adókedvezmények is jönnek

A miniszter fontos feladatnak nevezte ugyanakkor, hogy megoldják az érkező munkaerő elhelyezését is. Jövőre ezért adókedvezményekkel támogatja a kormány a cégek lakhatásra fordított kiadásait. Január 1-jétől a munkáltatók például a munkásszállás kialakítására és fenntartására fordított kiadásaikat kétszeresen vehetik figyelembe a társasági adóalapjuk megállapítása során, emellett bevezetik az úgynevezett mobilitási célú lakhatási adókedvezményt is. Olyan támogatásokat is megfontolunk, amelyek közvetlenül segíthetik szálláshelyek létrehozását, mondta Varga Mihály.

A kormány nyitott a munkaadói partnerek javaslataira, és további lépéseket fog tenni, ha a munkaerőpiac helyzete ezt indokolja. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javaslatában egyebek között rövid távú célként fogalmazza meg, hogy kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására; a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelését pedig a vállalkozások jövedelemtermelő képességével összhangban, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel javasolja megoldani. A szövetség szorgalmazza, hogy az aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés, a munkaerő kiváltó vállalati beruházások fokozott támogatása az EU-s források bevonásával, adókedvezményekkel és célzott központi fejlesztési programokkal.

Képünk illusztráció, vietnámi vendégmunkások NDK-beli megérkezését ábrázolja.

Összesen 421 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valmue2,5
2016. július 07. 15:13
Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék: Népszavazunk a migránsok betelepítése ellen. Már be sem kell őket telepíteni, magunk hívjuk őket dolgozni. Nyihihihi....(by fideszkanca @ripityom)
abszurd
2016. július 07. 14:07
T. Varga Mihály! Most akkor mégis csak jók a "gazdasági bevándorlók"? Egyre inkább az az érzésem, hogy a kvótás népszavazás csak egy ilyen tessék-lássék dolog (ami ráadásul igen csak két esélyes), és a kampány alatt pedig meghoznak olyan törvényeket, amelyek a gazdasági bevándorlást elősegíti ("...szabályozás módosítását elősegítik..."). De amúgy ne féljünk már a munkaerőhiánytól, sőt! Értem én, hogy kényelmesebb, meg olcsóbb behozni ide harmadik világbeli munkaerőt, aki ugyan azt a melót képes elvégezni 1 egységnyi bérért, de lehet, hogy 1,5-2 egységnyi bérért már itthoni munkaerő is elvégezné a feladatot. Ja... hogy az "alja munkát" is meg kéne fizetni? Üdv, abszurd
Viator
2016. július 07. 10:13
A gyáriparosoknak nem migránsokat kéne importálni, hanem normálisan megfizetni a magyar munkásokat. Különösen igaz ez az itt működő multikra!
Viator
2016. július 07. 10:13
A gyáriparosoknak nem migránsokat kéne importálni, hanem normálisan megfizetni a magyar munkásokat. Különösen igaz ez az itt működő multikra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!