A rendszerváltást követően most lett először magyar alpolgármestere Segesvárnak

2016. július 06. 19:25

Először van magyar alpolgármestere az erdélyi Segesvárnak, ahol a magyar lakosság számaránya alig 16 százalék. A helyi magyarság a rendszerváltozás után először szerzett tisztséget az erdélyi város vezetésében.

2016. július 06. 19:25

Az RMDSZ színeit képviselő Tóth Tivadart a helyi önkormányzati testület választotta alpolgármesterré, miután a magyar érdekvédelmi szövetség megállapodásra jutott a román balközép Szociáldemokrata Párttal. Romániában egy hónappal ezelőtt voltak a helyhatósági választások. Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke történelmi fordulatként jellemezte az alpolgármester-választást, hiszen a helyi magyarság a rendszerváltozás után először szerzett tisztséget az erdélyi város vezetésében, írja a Székelyhon.ro.

Az RMDSZ-nek az eddigi két önkormányzati képviselő helyett hármat sikerült bejuttatnia az önkormányzatba, a hét szociáldemokrata képviselővel együtt pedig éppen hogy többséget alkotnak. Az RMDSZ Maros megyében a PSD-vel kötött megállapodást, és ennek köszönhetően vált a megyei önkormányzat elnökévé Péter Ferenc. A megyei megállapodásnak volt része a segesvári alpolgármesteri tisztség is. A Marosvásárhelytől mintegy 50 kilométerre fekvő Segesvár középkori váráról híres, amely Kelet-Közép-Európában az egyetlen ilyen műemlék létesítmény, amely lakott terület. A város jelentős számú külföldi turistát vonz.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. július 07. 01:44
"A rendszerváltást követően most lett először magyar alpolgármestere Segesvárnak" aki ugyanúgy, mint a többi magyar alpolgármester Románia szerte semmit nem fog tenni a magyarok jogaiért. Nem lesznek magyar nyelvű utcanévtáblák Segesváron. Ott sem.
Szúnyog
2016. július 07. 01:09
Örülök neki. De ez csak a politikai kurválkodás eredménye, a lényegi eredményhez semmivel sem visz közelebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!