32 millióra büntették Matolcsyék alapítványát

2016. július 05. 11:05

Múlt héten még úgy tűnhetett, hogy pár százezres bírsággal megússzák az MNB-alapítványok, hogy közbeszerzés kiírása nélkül költötték a jegybanktól kapott közpénzt. Az Index azonban hírül adta: 32 millióra büntették Matolcsy Györgyék alapítványait.

2016. július 05. 11:05

Korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványainak közbeszerzéseket kellett volna kiírniuk a jegybanktól kapott közpénz elköltéséhez. Múlt héten ugyanakkor sokáig úgy tűnhetett: pár százezres büntetéssel megúszhatja Matolcsy György alapítványa a szabályok áthágását. Ezt a kisebb bírságot azonban csak azzal kapcsolatban szabták ki, hogy a közpénzt költő alapítványok nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, holott ezt meg kellett volna tenniük. A Matolcsy-alapítványok ugyanakkor nemcsak a listára nem jelentkeztek be, hanem utána úgy költötték a milliárdokat, hogy egyetlen esetben sem írtak ki közbeszerzést, ez pedig így már nem százezres, hanem milliós nagyságrendű büntetés kiszabását fogja jelenteni – derült ki az Index írásából

Hétfőn születtek meg az első bírságok, és ezek alapján eddig három esetben marasztalta el a döntőbizottság Matolcsy Györgyék alapítványait. A PADA súlyos büntetést kapott: 30 millió forint megfizetésére kötelezték, amiért a Mészáros Lőrinc köreihez tartozó Magyar Építőt közbeszerzés nélkül bízta meg egy egymilliárd forintos építkezés kivitelezésével. Ugyanez az alapítvány két kisebb bírságot is begyűjtött, amiért hasonló módon közbeszerzés nélkül választottak ki cégeket. Így további 2 millió forintos bírságot szabtak ki rájuk. 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2016. július 05. 17:09
Mielőtt túlélveznék a dolgot: "Matolcsyéknak" nem is van alapítványuk. (Nincs.)
atoth2
2016. július 05. 16:55
ez olyan mint a viccben : a cigány teker az úton bringával , a rendőr megállítja , hogy se lámpa se sárvédő se fék nincs a bringán . mondja a zsaru megbüntetlek cigány mert rozoga a bringád , 500 ft -re . erre a Gazsi megszakad a röhögéstől , megkérdi a rendőr , hogy mit nevetsz cigány? az előbb kerültem el Kolompárt no azt mennyire bünteti majd meg mert annak még biciklije sincs ! a MNB elődök milliárdos veszteségekért egy fillérre sem büntették
OberEnnsinnen
2016. július 05. 13:28
Megmagyarázhatatlan paranormál: Matolcsy, az MNB lop és lop - a pénzvagyona mégis-mégis nő és nő... Bezzeg a Surányi, Simor. Akkor nem loptak. A pénzvagyon viszont csökkent sőt fogyott. Annyi azért maradt, amiből az általuk csinált adósságot fizethették. Így a célt mindig teljesítették.
Bokros Birka
2016. július 05. 13:03
Egy zsarnoki diktatúrában ilyen is megtörténhet, bezzeg ez Gyurcsótány idején nem jöhetett volna össze. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!