Tarlós nem akarja meghackelni a Liget Projektet

2016. június 08. 16:13

Nem a Városligetben kellene a múzeumi negyedet felépíteni – hangzott el az ellenzéki képviselők ellenvetése a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Liget Projekttel kapcsolatban. Tarlós István főpolgármester szerint ezzel azt kérik tőle, hogy „hackelje meg” saját politikai közösségének egy fontos állami projektjét, amire nem hajlandó. A szerdai ülésen a Liget Projekthez igazították a városligeti építési szabályzatot.

2016. június 08. 16:13

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy módosította a városligeti építési szabályzatot, hogy igazodjon a Liget Budapest projekt megvalósításáról szóló, tavaly decemberben elfogadott átfogó kormányhatározathoz.

A képviselők 19 igen szavazattal, 8 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a módosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a 157 milliárd forintos beruházás 2019-ig megvalósuljon. A módosítással kikerült az építési szabályzatból az a kötelező előírás, hogy minden lapostetős felületen zöldfelületet kell kialakítani.

Ezzel egy időben pedig a Városliget területén is lehetővé tették a kiskereskedelmi szolgáltatásokat. Az előterjesztés vitájában Várnai László, a CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők mozgalom nevében felszólalva azt kérte, hogy ne építsenek múzeumokat a Városligetbe, helyette ott újítsák fel a zöldterületeket. 

Karácsony: Tönkreteszik a Városligetet

Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere úgy fogalmazott, a világ első közparkjának beépítése ellentétes a főváros saját korábbi fejlesztési politikájával. Az ellenzéki politikus további visszalépésként értékelte, hogy a végleges javaslatból kimaradt az a rendelkezés, amely zöld felületeket tett volna kötelezővé az új épületek tetején. Horváth Csaba, az MSZP képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közgyűlés fideszes többsége csendben tűri, ahogy a kormány „tönkreteszi” a Városligetet.

Hangsúlyozta, a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögött, vagy a Rákosrendezőn kellene létrehozni. Csárdi Antal, az LMP képviselője arra kérte Tarlós István főpolgármestert és a városvezetést, hogy hallgasson arra a több ezer emberre, aki elutasítja a beruházást.

Tarlós nem hackel

Tarlós István válaszában azt mondta, az ellenzéki képviselők olyat kérnek tőle, amit ők sosem tettek meg, vagyis azt, hogy „hackelje meg” saját politikai közösségének egy fontos állami projektjét. A főpolgármester emellett arra is felhívta figyelmet, hogy amennyiben korábban mindenki úgy vélekedett volna a Városligetről, mint most az ellenzék, akkor most nem állhatna ott a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Széchenyi-fürdő, illetve a Vajdahunyad várának épülete. 

A CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők aktivistái az ülés kezdete és a javaslat tárgyalása között molinókat tartva tiltakoztak, majd a szavazást megelőzően Cseh Tamás Demokrácia című dalát énekelték el. 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2016. június 09. 07:04
és a Városligetet hol építitek újjá, Tarlós-fanok? Miért kell építési övezettè nyilvánítani a parkot olyan múzeumok miatt, amelyek már léteznek??? húsz év múlva meg a zöld Városligetet fogjátok újraálmodni?... jobb esetben. apropó ismeri itt vki a Városligetet? sétálgattok benne néha? nem hiszem. akkor nem irogatnátok le ide ilyen marhasàgokat. ragaszkodnátok hozzá és szeretnétek ti is. szerintem a legtöbb falusi kommentáló a Népligettől sem tudja megkülönböztetni. múzeumba se járnak, de örülnek, ha hatalmas munkagépek dózerolják le a ligetet, mert kell egy ùjabb Nemzeti Galéria. meg egy másik Néprajzi. embertelen gagyi lények vagytok, akik nyaranta elmenekülnek a városból a zöldbe. Az utolsó zöldet meg beépítik.
Békanász a hasadon
2016. június 09. 02:01
Karácsony korábban a Medián közvélemény-kutató intézet kutatásvezetője volt. A céghez 2006 és 2010 között 716,5 millió forint vándorolt. Karácsony 2005-ben a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalának koordinációs államtitkárságán dolgozott politikai tanácsadóként. A koordinációs államtitkárság felelt az MSZP és az SZDSZ közötti együttműködésért, amelyet Horn Gábor liberális politikus vezetett. Abban az évben végezte el a Medián azt a kutatást Hódmezővásárhelyen, hogy „Elhiszi-e, hogy Lázár János polgármester veri a feleségét?”. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket is tartalmazott az a közvélemény-kutatás, amelyet 600 fős mintán végeztek az 50 ezer lakosú Csongrád megyei városban.
Mich
2016. június 09. 00:36
Már megint manipulál a Manditroll a címmel... Ami egy mellékágon történt: a tökkelütött libsibolsi ellenzék megint megpróbálta rávenni a kormányoldalt, hogy segítsen neki megfúrni a kormányt... Ez volt az elbukott töketlen népszavazási kezdeményezésükkel is, ott is a kormányoldalnak kellett volna segíteni nekik elgáncsolni a kormány törekvéseit...
Tintamin
2016. június 08. 23:09
Fájdalmasan kommunista fasz ez a Tarlós is. De mit várunk, amikor a pártja a legnagyobb bolsevik szerveződés Rákosi óta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!