Riasztás miatt szálltak fel szombaton a magyar Gripenek fél órára

2016. április 30. 16:42

A Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának a legmagasabb szintű riasztást rendelték el, amikor egy Boeing nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással. A gép elfogására két Gripen is felszállt. A British Airways Dubajból induló gépe a Gripeneket észlelve felvette a kapcsolatot a földi irányítással.

2016. április 30. 16:42

A British Airways szabályt sértő utasszállító repülőgépe miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit szombaton – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a Dubajból induló Boeing utasszállító repülőgép a román légtéren áthaladva nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással. A Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának a legmagasabb szintű riasztást rendelték el.

A magyar légierő készültségben lévő Gripenjei 12 óra 55 perckor szálltak fel, hogy a gép magyar légtérbe érkezésekor elfogják, azonosítsák a járatot, és biztosítsák áthaladását a magyar légtéren.

A légiközlekedési szabályokat megsértő Boeing utasszállító Magyarország légterében a Gripenek jelenlétét látva felvette a kapcsolatot a földi irányítással, majd elhagyta az ország légterét. A készenléti géppár 13 óra 21 perckor befejezte feladatát és leszállt – olvasható a minisztérium közleményében.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2016. május 01. 11:03
Alig tíz perce tették fel a beszámolót a Daily Mail oldalára. Az eddigi legjobb komment (tanuljatok belőle libsibolsik): "Well, at least we know the system works. Very well it seems. Can always rely on Hungary to defend their borders, unlike Cameron and his useless border control."
liberálzöld.
2016. május 01. 09:01
Jó ez a fotó. A cikk szerint 2 grippen szállt fel. Ebből az 5-ből?
Szúnyog
2016. április 30. 22:23
Engem nagyon érdekelne, hogy van valahol egy arra ítéltetett tábornok, hogy döntenie kell a tűzparancsról? Mi van, ha továbbra sem válaszol a gép, s közben közeledik Budapest, vagy Paks felé? Nyilván mellérepülnek, és integetésekkel is szólnak a pilótának. De mi van, ha az vissza se néz, vagy nincs is az ülésében? Vagy már felhőben vannak? A tábornoknak már nincs ideje a miniszterelnökkel kapcsolatba lépni. Meg az mit is mondhatna? Tényleg érdekelne, mi a szabályozás ilyen esetben?
Haka Pc
2016. április 30. 21:09
Hát, kedves fórumtársak, ideje aludnom. Valakinek dolgoznia is kell holnap. :) Jó éjszakát mindekinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!