Nem tudott megegyezni Palkovics a pedagógusokkal, sztrájk jöhet

2016. április 05. 07:31

Hétfőn késő estig tárgyalt Palkovics László oktatási államtitkár a pedagógusok sztrájkbizottságával, de nem sikerült megállapodásra jutni a tanárok óraterheléséről, az iskolák állami vagy önkormányzati fenntartásáról és a tankötelezettség korhatáráról sem. Ezekben a kérdésekben a kormány nem akar engedni. Így akár tanársztrájk is jöhet, amely független a Pukliék által meghirdetett engedetlenségtől.

2016. április 05. 07:31

A pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontos követeléscsomagról egyeztetett hétfő este a sztrájkbizottság és az oktatási államtitkár. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban azt ígérte, hogy ha nem tudnak megállapodni, akkor sztrájk jöhet – ez egyébként független a Pukli Istvánék által meghirdetett polgári engedetlenségtől.

Palkovics László oktatási államtitkár az Indexnek azt mondta, hogy egy sor kérdésről nem sikerült megállapodni. Nem akar engedni például a kormány abból, hogy az iskolák állami fenntartásban maradjanak, a tankötelezettség 16 év maradjon, illetve a tanterv átalakítása is vitás pont. Abban ugyan egyetértenek, hogy a Nemzeti Alaptantervet át kell alakítani, de a tanárok azt szeretnék, ha ennek a hatása már szeptembertől érződne. A kormány szerint ez elhamarkodott lenne és decemberig tervezik a tanterv reformját.

További vitás pont a pedagógusok óraterhelése. Jelenleg 22-26 a kötelező tanóra és 32 órát kell az iskolában töltenie egy tanárnak hetente. A pedagógusok ennek csökkentését szeretnék, Palkovics szerint viszont az elmúlt években kaptak annyi béremelést a tanárok, ami kompenzálja a megnövekedett munkaterheket. Az államtitkár szerint „ez a legkomolyabb pont, ahol nem közeledtek az álláspontok”.

Abban ugyanakkor megegyezés születhet, hogy ne kaphasson házi feladatot az a diák, aki délután négyig bent van az iskolában, hogy bővítsék az igazgatói jogköröket, illetve, hogy átalakítsák a tanfelügyeleti rendszert.

Az Index érdeklődésére az államtitkár azt mondta: nehéz megmondani, hogy elkerülhető lesz-e a sztrájk. A tárgyalás végeztével abban maradtak, hogy az érdekképviseletek összeülnek, áttekintik az eddigi eredményeket, és szólnak a kormánynak, hogy tovább szeretnének tárgyalni, vagy hamarosan jön az országos tanársztrájk.

Összesen 290 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. április 05. 18:02
Szerintem jöjjön már az a sztrájk, úgy kell a libsiknek, mint egy orgazmus.
catalina9
2016. április 05. 16:08
A lényeg röviden: "Ti nem a gyerekeket akarjátok felnőtté tenni, hanem a társadalmat akarjátok a gyerekeken keresztül sakkban tartani. " Ebben mesterkedik Gallóné a lenini transzmissziós szíj Sorosított szakszervezeti elvtársa, Pukli a vállról indítható ripacs, Mendrey a titánszélkakas, Pilz a miskolci csegevara és Schilling elvtárs, Soros porondmestere.
Morgen
2016. április 05. 11:39
Miért is nevezi bárki is pedagógusnak a politikai aktorokat? Vannak szabályok. A kormány tárgyal az arra illetésekkel. Az ott köttetett megállapodások képezik a jogszabályi változások alapját.
liberálzöld.
2016. április 05. 11:02
Nyugsika! Csak fideszezik a Palkovics. Elviszi a dolgot a tüntiig, majd előtte 1 nappal tárgyalni hívja az érintetteket - 2 héttel későbbre. Ha jönnek, akkor elmarad a tüntetés, ha meg nem, akkor meg rájuk süti a tárgyalásra sem hajlandó nemzetellenes bolsipedagógus címet. Sajnos a Gallóné igencsak hajlamos arra, hogy ezt a cumit beszopja. Értsék már meg a pedagógusok: a Fidesszel csak úgy lehet beszélni, ha előbb belerúgnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!