Miért ne rettegjünk annyira a demográfiai katasztrófától

2016. március 30. 09:49

Fiatal emberek differenciálatlan beengedése egyáltalán nem biztos, hogy bármit is segít az elöregedéssel küzdő európai gazdaságokon.

2016. március 30. 09:49
Szigel Gábor

„A jelenlegi migránsvitában a befogadás-pártiak egyik gyakori érve az öregedő európai lakosságára való hivatkozás. Csakhogy ez az érv önmagában nem elég körültekintő, mivel az életkoralapú és a tényleges gazdasági aktivitáson alapuló függőségi ráták fentebb már bemutatott különbségeit nem veszi figyelembe. Vagyis, hogy önmagában nem az a fontos, hogy elég fiatal legyen, hanem az, hogy elegen dolgozzanak. A fiatal bevándorlók csak akkor segítenek kiegyensúlyozni a demográfiai folyamatokat, ha megfelelően magas arányuk fog (megfelelő termelékenységgel) ténylegesen is dolgozni.

Csakhogy ez egyes eddigi tapasztalatok tükrében – Finnországban például a legnagyobb bevándorló-csoportot alkotó fiatal szomáliaiak 38%-a inaktív – illetve a jelenleg Európába érkező migránsok alacsonynak tűnő képzettségi szintje miatt legalább is nem evidens. Természetesen a megfelelő képzettségű bevándorlók bevonzása, az okos migrációs politika a demográfiai problémákra adott stratégiában szerepet kell, hogy kapjon, de önmagában fiatal emberek differenciálatlan beengedése egyáltalán nem biztos, hogy bármit is segít az elöregedéssel küzdő európai gazdaságokon.

Összességében tehát szerencsésebb lenne, ha a társadalom elöregedésével kapcsolatos – egyébként komoly és valós – kihívások témáját józanabb és megoldás-orientáltabb hangnem jellemezné a közbeszédben, mivel a probléma komoly, de okos foglalkoztatás-javító politikákkal igenis reális cél a kezelhetősége. Mindazonáltal, mivel Magyarországon az általános pesszimista hangulatnak ellentmondó véleménnyel kiállni mindig kockázatos (főleg olyan témában, ahol aggodalomra azért tényleg van ok), röviden utalnék még az elvándorlás problémájára. Na, az tényleg elég félelmetes és ráadásul nem is igazán látszik, mit tehetnénk ellene. Én inkább attól rettegnék, nem az öregedéstől.”

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. március 30. 17:25
Nem 20 ezer újabb mecset kell Európának, hanem az ittlévő-meglévő muszlinoknak kell áttérnie a kereszténységre, mert keresztény templomok pedig bőséggel vannak, és "alulkapacitáltak"! Persze, mivel lábujjam hegyétől a fejem búbjáig liberális is vagyok, így a muszlimok számára is szeretném megadni az imádkozás lehetőségét - OTTHON.
2016. március 30. 17:14
Ha arzénnal szaporítod a kút vizét, akkor a kútban valóban megnövekszik a folyadék mennyisége, miközben az egész haszontalanná válik. Európa felhígítása is egy ilyetén folyamat.
2016. március 30. 17:11
"Nem olcsobb es egyszerubb volna a meglevo munkanelkuliek (akik legalabb a nyelvet beszelik es nem kell oket kulon integralni) atkepzeset tamogatni?" Nem, mert nem ez a cél. Cél az európai civilizáció tönkretétele.
szemlelo
2016. március 30. 16:00
Jópofa, amikor fiatal, életerős okosok magyarázzák el, hogy milyen jól is lehet 60-65 éves kor fölött is dolgozni. Lankadó izmokkal, sipoló tüdővel, szétszaladó figyelemmel, ki-kihagyó memóriával venni fel a versenyt a fiatal, erős, sikerekre vágyó és harcoló fiatalokkal. Vállalni napról napra a lemaradást, az apró megaláztatást. Van egy mondás, miszerint az, aki 50 éves korára nem lett főnök, magára vessen. De hát nem lehet mindenkiből főnök, még a maga kicsi szemétdombján sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!