MSZP: A Klik maga a hiba, ezen sok „kicsi Klikecske” sem segít

2016. február 29. 13:56

Nem a Klik negyvenmilliárdos hiánya a gond, hanem maga az intézmény – jelentette ki Hiller István, az MSZP oktatási kabinetvezetője hétfőn. Hozzátette: semmin sem változtatna, ha a nagy Klik helyére 12-19 „kicsi Klikecske” lépne. A politikus szerint egy új közoktatási törvény kell, mely nem merít a 2011-es elhibázott köznevelési törvényből.

2016. február 29. 13:56

Az MSZP szerint a gyermeket a középpontba állító új közoktatási törvényre van szükség, a Kliket pedig meg kell szüntetni.

Hiller István, az ellenzéki párt oktatási kabinetvezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, egyetért a szülőkkel, akik lázadnak, a diákokkal, akik kifejezik pedagógusaikkal a szolidaritást és egyetért a követeléseket megfogalmazó pedagógusokkal is. „Egyetértek azokkal, akik kockás inget viselnek” – jelentette ki.

Az iskola ma nem a gyerekekről, hanem a Klikről szól

A politikus szerint 2011-ben a Fidesz a gyermekek védelmét kiűzte a köznevelésinek nevezett törvényből, minden, ami ma történik az ország iskoláiban ezzel vette kezdetét. Az iskolának a gyermekről kellene szólnia, de a Fidesznél nem erről, hanem a Klebelsberg-központról szól – mondta. 

A Klik márciustól munkába álló elnökét, Pölöskei Gábornét a közoktatáshoz értő embernek tartja a politikus, de hozzátetette: ha egy ház alapja rossz, akkor mindegy, hogy az emeleti dolgozószobában ki ül. Szerinte színvonalemelést csak akkor lehet elérni a közoktatásban, ha megszűnik a Klik. Nem hisz abban, hogy ha egy nagy Klik helyére 12-19 „kicsi Klikecske” lép, akkor a magyar közoktatás jobb lesz.

A miniszterelnök vasárnapi évértékelőjével kapcsolatban azt mondta, félreértés, hogyha valaki azt gondolja, a probléma a Klik negyvenmilliárdos hiánya, a probléma maga a Klik.

Új közoktatási törvény kell

A politikus szándékosan beszélt közoktatási és nem köznevelési törvényről, mert szerinte a köznevelés ma azt jelenti, hogy a Fidesz a Kliken keresztül központilag irányítja a gyerekeket. Elmondta: az új közoktatási törvénynek nem szabad merítenie sem a 2010 előtti, sem az elhibázott 2011-es törvényből.

Hiller Istvánt kérdezték a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény tervezett módosításáról, amelyben emelnék a jegybanki vezetők fizetését, valamint szabályoznák a jegybank által tulajdonolt gazdasági társaság és alapítvány által kezelt adatok megismerését. A politikus szerint ami az ország pénzével kapcsolatban a nyilvánosságra tartozik, azt nem lehet elzárni. A fizetéssel kapcsolatban kijelentette, az MNB vezetőinek felelőssége megkérdőjelezhetetlen, de amekkora fizetést most kapnak, az már eddig is bőven sok volt, vagyis nem az emelésről kell gondolkodni.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. február 29. 17:47
Liberális oktatás kell, ahol nincsenek követelmények sem a tanárokkal, sem a diákokkal szemben. Ahány iskola, annyiféle legyen, és mindenki olyan könyvből tanuljon, amilyenből csak akar, mert ez az igazi üzlet a tankönyvpiaci hiénáknak... Éljen az MSZP, dögöljön meg az oktatás...
drkovax
2016. február 29. 15:42
Tehát: Elismeri, hogy az önkormányzati fenntartás nem jó. Azt mondja, hogy az állami fenntartás, se országosan szervezve, se megyei, se kistérségi alapon nem jó. Akkor ki legyen a fenntart ? Nekem annyi jut eszembe, hogy akkor vagy az egyházak vagy a magánszféra, azon belül vagy az alapítványok vagy a profitorientált cégek. Az elsőt én hívőként sem szeretném (mármint, hogy a teljes közoktatás kerüljön az egyházakhoz), de azt sem hiszem, hogy ő erre gondolt volna. Az alapítványi magánszféra teljes széttagoltsága révén nyilvánvalóan alkalmatlan (csak kivételes esetek kezelésére alkalmas - hiperelit iskolák, hiperlemaradott csoportok), maradnak a profitorientált cégek ... Brrr... De szerintem ezt egyetlen politikus sem merné kimondani (na jó, a Féleszű, de ő bármit), akkora riadalmat váltana ki (jó okkal). Akkor ki ? Valószínűleg mégiscsak a közösségi fenntartás: állam vagy önkormányzat. Az önkormányzati alap explicit csődjét Hiller se meri tagadni. Tehát marad az állam, vagyis a KLIK valamilyen formában. Erről lehetne vitatkozni, ennek a szervezési elveiről. (Csak akkor el kellene ismerni, hogy a keret már jó, és vagy ebben a keretben lesz eredmény vagy sehogy ...)
balbako_
2016. február 29. 15:25
Az MSZP maga a hiba és ezen sok kicsi MSZP sem segít. (Ennek legalább van valóságalapja)
balbako_
2016. február 29. 15:25
Az MSZP maga a hiba és ezen sok kicsi MSZP sem segít. (Ennek legalább van valóságalapja)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!