Miniszterelnökség: Pontatlan és félrevezető az EB álláspontja Paksról

2016. január 12. 12:16

Közzétette az Európai Bizottság a Paks II projekt esetleges állami támogatáshoz kapcsolódó vizsgálatról szóló álláspontjának összefoglalóját. A Miniszterelnökség keddi közleménye szerint azonban a dokumentum számos pontatlanságot és félrevezető állítást tartalmaz. A magyar kormány megítélése szerint továbbra sincs szükség a beruházás állami támogatására.

2016. január 12. 12:16

Az Európai Bizottság hivatalos lapjában közzétették a Paks II projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálatról a bizottsági álláspont összefoglalóját, ami a magyar kormány megítélése szerint számos pontatlanságot, félreértést, megalapozatlan és félrevezető állítást tartalmaz.A Miniszterelnökség keddi közleménye szerint az uniós dokumentum publikálása azt is jelenti, hogy az következő egy hónapban harmadik felek is észrevételeket tehetnek arról, hogy a paksi kapacitás-fenntartási beruházás tartalmaz-e állami támogatást.

Kiemelik: a magyar kormányzat határozott álláspontja, hogy a Paks II beruházás a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő, ezért nincs szükség állami támogatás igénybe vételére. A november 23-i döntésből az is kiderül, hogy az Európai Bizottság a közel 2 éves versenyjogi egyeztetéseket követően sem tudott olyan megalapozott érvrendszerrel előállni, amely a magyar fél álláspontját – miszerint a beruházás nem tartalmaz állami támogatást – megcáfolná. Mint ahogy azt Margrethe Vestager biztos asszony is hangsúlyozta, „tekintettel a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére” az Európai Bizottság időt kér arra, hogy átfogó vizsgálatot folytasson le és a brüsszeli eljárásrend alapján lehetőséget biztosítson más tagállamoknak, piaci szereplőknek, harmadik feleknek, hogy kinyilváníthassák véleményüket – áll a közleményben.

Kormány: Paks II bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére

Közölték azt is, hogy a kormány álláspontja szerint a Paks II bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére, beleértve a tőkét, a tőke költségeit, az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is, a beruházás várható megtérülési rátája pedig összhangban van a piaci befektetők által elvárt szinttel. Ezt a Rothschild bankház által, nemzetközi összehasonlító adatok alapján elkészített részletes gazdasági elemzés is megerősítette, amely a projekttársaság honlapján, illetve a kormany.hu-n teljes terjedelmében elérhető – írták.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság november 23-i döntése figyelmen kívül hagyja azt az állami támogatás szempontjából lényeges körülményt, hogy a finnországi Hanhikivi 1 atomerőművi beruházásban – amely műszaki tekintetben nagymértékben hasonlít a Paks II projekthez – egy konzorcium keretein belül magánbefektetők is szerepet vállaltak, akik megfelelő szintű nyereségességet várnak el a finn atomerőművi projekttől. Annak ellenére, hogy a konzorciumban önkormányzati és orosz állami tulajdonú szereplők is jelen vannak, a Bizottság nem kérdőjelezi meg, hogy a „finn testvérprojekt” piaci alapon, állami támogatás nélkül valósul meg.

A Miniszterelnökség közlése szerint a Bizottság félrevezető módon arra kéri fel a harmadik feleket, hogy az állami támogatással kapcsolatosan tegyék meg észrevételeiket, holott annak meglétét még egyáltalán nem bizonyította. A beruházás tőkeköltségének és megtérülésének kiszámításával kapcsolatosan a magyar fél több olyan metodológiai hibára is rávilágított a Bizottsággal történő egyeztetések során, amelyek a Bizottság álláspontjának megalapozottságát kérdőjelezik meg. A bizottsági állásfoglalásban sugalltakkal ellentétben, a magyar kormány az elmúlt közel két év során a Bizottság kéréseinek eleget téve, minden szükséges információt rendelkezésre bocsátott az értékelés elvégzéséhez. A kormány korábban is jelezte, hogy a Bizottság bizonyos feltételezett megállapításai nem helytállóak, ezért a félreértésekre tételesen fog reagálni a következő beadványában. A magyar kormány áll a formális vizsgálat elé, amelynek során fenntartja, hogy a beruházás nem tartalmaz állami támogatást – olvasható a közleményben.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. január 12. 17:56
Nem örülök, hogy a Bizottság görcsöl ezzel, nyilván valakinek lobbizik...:( A lényeg: Magyarország nyersanyagban szegény ország, képzett munkaerővel nem áll olyan rosszul. A jövőbeni gazdasági fejlődésünk és a lakosság ellátásának záloga Paks bővítése! Aki ez ellen tesz, az az ellenfelünk. Aki hazaiként teszi, ezt hazaáruló...
Reggedieh
2016. január 12. 17:15
Egyértelmű, hogy az EU gyengeelméjű urai nem tudnak számolni, hazudnak reggel este meg éjjel, csalnak, lopnak és erőszakoskodnak. le kéne vonni a következtetést.
mákgubó negyedszer
2016. január 12. 16:00
Kijafaszt érdekel az orosz technológia? A lényeg, hogy a fidesz házastársak építsék, kalákában....:))))))))))
madarasi.abel
2016. január 12. 15:57
Közben az alternatív energia előállításának költségei esnek, mint kedves hölgy a vak komondorral való találkozásakor. S már csak azt kell megoldani, hogy az áram tárolásának költsége is essen. Ám pl. ha a következő időben elterjednek az elektromos autók, azok akkumulátorainak kapacitásai is nagyban hozzá tudnak járulni a csúcsenergiák tárolásához. Egy technológiai fordulat küszöbén állunk. Azt állítani teljes bizonyossággal, hogy a kormány képes ebben a helyzetben előre látni a jövőt, bizony nagy önbizalomra vall.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!