Népszabadság: Titkosította a tárca az élelmiszeripari csalásokról szóló tanulmányt

2016. január 29. 16:40

Titkosította a földművelésügyi tárca az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2014-es tanulmányát a Népszabadság szerint, mivel abban többek között az élelmiszeriparban jelen lévő áfacsalás és feketekereskedelem is helyet kapott.

2016. január 29. 16:40

Titkosította az agrártárca az Agrárgazdasági Kutató Intézet már 2014 nyarára elkészült tanulmányát, amely többek között feketemunkáról és évi több mint ezermilliárd forintnyi adóelkerülésről szól - írja a Népszabadság. Bár eredetileg a nyilvános vita szándékával jelent volna meg a tanulmány, a kutatóintézet szerint a Földművelésügyi Minisztérium „megtiltotta” a megjelenést. 

A Népszabadság szerint a tanulmány gyanús jelenségekről is ír: míg egy dán disznó évente 33 malacot ell, addig egy magyar koca csak 23-at; ezer eladásra szánt malacból, ami Magyarországról tart Ausztria felé, csak nyolcszáz ér célt. Az évi „disznóeltűnés” is annak a rejtett gazdaságnak a része lehet, ami az élelmiszeriparban 2012-es adatok szerint 650 és 1200 milliárd közötti összeggel működik (ebben benne van az elcsalt áfa is).  

Sokan visszaélnek az őstermelői státusz adta adóminimalizálási lehetőséggel, ami szerint milliós összegű árbevételig ne kell adót fizetni. Ehhez kapcsolódik a fekete árukereskedelem: ha az árueladásból adódó jövedelem mértéke adózást vonna maga után, számla nélkül kereskednek a további profitért. A tanulmány ugyanakkor elismeri a kormány és a szaktárca agrárium ügyében tett pozitív lépéseit is.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Qró
2016. január 30. 15:01
A zöld dosszié tartalmát HA átadta az illetékes szerverkenk A fideszmaffia ügyészének, polt potnak valamint vida cigány ildikónak kivizsgálásra Ők 2.5 nap alatt kivizsgálták magukat hogy nem korruőtak Ennyi idő kellett hogy elégessék a bizonyítékokat A felcsúti juhász után már gyanús lett holna Horváth Andrást is elégetni
El Qró
2016. január 30. 14:58
kakadu A züld dossziéi bizalmas irat, adótitok, ha megmutatja HA, akkor 1 óra múlva lecsap rá orbán magán ÁVÓ-ja és menekülés közben hátba lüvik 400-szor
El Qró
2016. január 30. 14:56
Héja "A kérdéses tanulmány másfél éve olvasható a minisztérium honlapján" Melyik Amikor vida oláhcigán áj fucking good speak english ildikó hétvégén kivizsgálta magát hogy nem korrupt?:)
El Qró
2016. január 30. 14:52
zolka50.50 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. január 30. 11:08 @El Qró "Az El Qró nevet én alkottam évekkel ezelőtt kedvelt vezéred megnevezésére. Ennyire odavagy Fletóért, te bunkó?" Bakker, ezt lementem az utókornak:) Szövegértelmezésből, kommentértelmezésből nemhogy elégtelen, de levelibékának se alkalmaznának az állatketben Ennyire idióta még egy agyhalott fideszbirka se lehet Te amikor kedveled apádat, akkor hívód elkúrónak, aki megk...a anyádat és abból lették te - sajnos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!