Egyelőre nincs influenzajárvány

2016. január 03. 10:15

Ugyan még nincs influenzajárvány Magyarországon, de a háziorvos szerint érdemes kérni a védőoltást, amely 90 százalékos védettséget biztosít.

2016. január 03. 10:15

Bense Tamás háziorvos szerint nincs influenzajárvány Magyarországon, de érdemes kérni a védőoltást, ami 90 százalékos védettséget biztosít. A háziorvos az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában hozzátette ugyanakkor: a vírus génanyagában történt minimális mutáció nagyobb járványt is okozhat, de az oltás ilyenkor is alapvédelmet ad.

 
Bense megjegyezte: Magyarországon évek óta nem regisztráltak olyan maradandó károsodást, szövődményt, amelyet az oltóanyag okozott volna.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. január 04. 09:23
Valaki, aki ért hozzá, mondja el nekem, hogyan lehet influenza elleni védőoltást gyártani, ha még nem jelent meg az a törzs, ami az influenzát okozza? Lehet, hogy lehet, csak én nem értem.
Aerion
2016. január 03. 18:45
Én egyszer oltattam be magam, a H1N1 járvány idején, lehet, hogy felesleges volt, nem tudom. Gyerekkoromban egyszer és 2000 nyarán (!) kaptam el egy influenza vírust, ez utóbbi alkalommal három napig 39-40 fok körüli lázam volt, kijött az orvos, megvizsgált. Azt mondta feküdjek, és ha nem javul - kórház. Még egy nap magas láz, és bevittek volna a kórházba, de jobban lettem, és kb egy héttel később már talpra álltam. Az orvos azt mondta, a nyári változatok sokkal agresszívebbek, és bár ritkák, gyakran halálos kimenetelűek. Azóta nem voltam influenzás. Másfél éves korában a kisebbik lányom kapott el egy vírusos betegséget, 11 napig volt az intenzíven kétoldali tüdőgyulladással. Ő is talpra állt, az orvos szerint a pneumococcus elleni védőltás megvédte volna. Azóta már megkapta. Nem tudom, a védőoltások gyakran segítenek, de néha semmit sem érnek. Pl. a nyári influenza ellen egy téli oltás már nem véd meg.
Dorki
2016. január 03. 12:47
Na egyszer kaptam életemben influenza elleni védőoltást az iskolában, mikor gyerek voltam, de utána olyan beteg lettem, hogy azt hittem ki sem bírom. Szóval köszi, de meg tudok én betegedni oltás nélkül is, csak akkor nem vagyok annyira beteg :)
ellenforradalmár
2016. január 03. 11:30
Akkor van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!