Durva közigazgatási átszervezésre készül a kormány

2016. január 21. 15:05

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – közölte Lázár János. A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy az érintett a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak. A megmaradók között sorolta fel Lázár a rendőrséget, a honvédséget, a NAV-ot és a KLIK-et. Lázár a csokról, a Déli pályaudvar bezárásáról és a műkincsek állami tulajdonlásáról is beszélt.

2016. január 21. 15:05

Itt a bürokráciacsökkentés

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, a következő napokban tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a tárcák között arról, hogy a háttérintézményeket, költségvetési szerveket hogyan lehet a tárcákba visszavinni, hogyan lehet a kiszervezéseket megszüntetni, egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban működtetni a rendszert. Jelezte, 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.

A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak – mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Lázár János az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet. A kormány tájékoztatása szerint február 10-én dönt erről a kérdésről.

Kétséges műkincsek

Jelentős számú olyan műtárgy lehet az állam birtokában, amelyről várhatóan nem fogja tudni bizonyítani, hogy minden kétséget kizáróan a tulajdonát képezi - folytatta sajtótájékoztatókat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető ezt azzal kapcsolatban közölte szokásos tájékoztatóján, hogy a Miniszterelnökség szerdán bejelentette: az állam nem tudja megfelelően igazolni tulajdonosi jogviszonyát, ezért kiadhatja id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek, amennyiben azok okiratokkal tudják igazolni örökösi minőségüket.

Lázár János a Kormányinfón hangsúlyozta: a kép nem hagyhatja el az országot, mert védett műtárgy. Megjegyezte: az örökösök is jelezték, készek megállapodni az állammal arról, hogy milyen feltételek mellett maradhat a műtárgy a Szépművészeti Múzeumban.

Új rendeletek az otthonteremtési programról

A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait – közölte Lázár János. Elmondta: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány eltörli a 30 millió forintos értékhatárt. Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén (csok) keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint új tanyák építését – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot. Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

Bezárnák a Déli pályaudvart

A kormány azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), hogy tegyen javaslatot arra, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a budapesti Déli pályaudvart és parkot kialakítani a helyén – közölte Lázár János.

Szintén egy közlekedéssel kapcsolatos kérdésre elmondta, ha az állam átveszi a HÉV-et, várható a rendszer felújítása és akár új HÉV-vonalak létesítése.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
carti
2016. január 21. 19:22
Pár minisztériumi kirendeltséget át kéne szervezni,azzal tuti nincs baj. A barátnőm napi 8 órán át iktat és dokumentumokat csatol, majd elpakolja az irattárba. kb 200.000 Ft készhez, évvégi juttatásokkal, ruha pénzzel, bérlettel,erzsébet utalvánnyal megfejelve. Egy kicsit sokallom, a munka-fizu értékarányt...Mondjuk, ha a nővérek kapnának ennyit, máris nem itt tartanánk.
liberálzöld.
2016. január 21. 19:21
Ez egészen röviden azt jelenti, hogy végképp kirúgnak mined szakembert és csak fidesz-menekült (ejtőernyős narancsmigráncs) és kedves családja meg seggnyaló fog dolgozni a közigazgatásban.
Gregorius
2016. január 21. 19:02
A Hírkereső-n megtaláltam a megszüntetendő/beolvasztandó intézmények feltételezett listáját. Remélem csak vicc az egész, mert olyanok vannak közöttük, amelyek vagy 100 éve működnek (pl. Földtani) és általában alapját képezik egy modern állam működésének ( pl. ÁNTSZ, OEP, Nyufi, Akkreditációs Hivatal, Igazságügyi Szakértői Int., Környezet és Természetvédelmi Főfelügyelőség, OVF-vizesek etc. ) Ezek olyan szellemi potenciált képeznek és adatbázisokkal vagy laborhálózattal rendelkeznek, amit nem lehet a piacon vagy az osztrákoktól megvásárolni.
h.kovacs
2016. január 21. 18:52
ennél dilettánsabb kormánya még nem volt ennek az országnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!