Csökkentené a tej áfáját a tejipar

2016. január 26. 21:19

A Tej Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése, ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak.

2016. január 26. 21:19

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor jelezte: a fogyasztói tej és a tejtermékek zöme jelenleg a 18 százalékos áfa-kategóriába tartozik, csupán a desszert termékeket terheli a 27 százalékos áfa. A szervezet elnöke kiemelte: a költségvetés megkímélése érdekében csak a fogyasztói tejekre - ultrahőkezelt (UHT) tejekre, friss tejekre - kérték az áfacsökkentést.

Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az UHT tejjel történik a legnagyobb mértékű áfacsalás. Az országba érkező tejeknél mintegy 200 millió literhez köthető áfacsalás, ez nagyságrendileg eléri a 6-7 milliárd forintot, tette hozzá.

A szakmaközi szervezet előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést eredményezne. Azonban ha az országba illegálisan érkező 200 millió liter tejet a magyar ipar tudná előállítani, ezt a költségvetési kiesést kompenzálnák a befizetett adók, vélekedett a szervezet elnöke. A tejágazat helyzetét jellemezve arra is rámutatott, hogy napjainkban a magyar tejtermelőket csak a támogatások tartják életben.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2016. január 27. 09:49
Ha már tej....Inkább anyatej, de annak is csak a csomagolása.
gxcapril
2016. január 26. 23:27
Csokkent a serteshus ara 22% az Afa 27% rol 5% csokkentese utan? Hol keresendo a haszon, mivel nem nagyon csokkent a serteshus ara? Koltoi kerdes volt.
hátakkor
2016. január 26. 23:20
A tej borjaknak való ÁFA mentesen.
Akitlosz
2016. január 26. 22:07
Csökkentené a személygépjárművek ÁFÁ-ját az autóipar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!