Riadót fújtak Brüsszelben: rádöbbentek, hogy nagy a baj, és a magyar ötletbe kezdtek el kapaszkodni
Ráébredtek arra, hogy Európa nehezen tart lépést az Egyesült Államokkal és Kínával.
Január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús áfája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Hozzátették: a kormány kiemelten figyelni fog arra, hogy a kiskereskedők az áraikban is érvényesítsék az adócsökkentést.
Január elsejével 27 százalékról „minden eddiginél alacsonyabb mértékre”, 5 százalékra mérséklődik a sertés tőkehús áfája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A szaktárca kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban.
Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre – mint a kolbász, szalámi, felvágottak – már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.
Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt. Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja – tették hozzá.
A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható. A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése.