Információkat gyűjtenek a rossz tanulókról

2015. december 17. 08:38

A jövőben azokat az adatokat, amelyek az egyes tanulóknál előidézik a lemorzsolódást, nyilvántartásban rögzítenék. Ettől azt várja a kormány, hogy segít csökkenteni a lemorzsolódók számát. A szaktárca ezt azzal indokolja, hogy Magyarországnak uniós vállalása alapján 2020-ig tíz százalékra kell csökkentenie a korai iskolaelhagyók arányát.

2015. december 17. 08:38

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint korai jelzőrendszer kiépítését tervezi a kormány, amely segítene megakadályozni a lemorzsolódást a veszélyeztetett tanulók körében.

A jövőben azokat az adatokat, amelyek az egyes tanulóknál előidézik a lemorzsolódást, nyilvántartásban rögzítenék. Az azonosításra alkalmatlan adatokat többek között a félévkor hármasnál rosszabb tanulmányi átlagot elérő diákokról és a félévkor elégtelen osztályzattal rendelkezőkről kellene gyűjteni, illetve azokról is, akik évismétlők, vagy igazolt hiányzásuk az adott tanévben eléri a száz órát.

Ettől azt várja a kormány, hogy segít csökkenteni a lemorzsolódók számát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előterjesztése szerint a köznevelési intézménynek kéthavonta kellene rögzítenie a rendszerben a lemorzsolódás veszélyének tényét, a tanuló előrehaladása érdekében tett intézkedéseket és a tanulói jogviszony megszűnését. 

A veszélyeztetettek létszámát, annak okait és az alkalmazott intézkedéseket összesített formában továbbítani kell majd az Oktatási Hivatalnak, amely értékeli, hogy az intézményi szintű beavatkozások elegendőnek bizonyultak-e, és ha szükséges, biztosítja az iskolák számára a pedagógiai-szakmai támogatást a felzárkóztatáshoz.

A szaktárca ezt azzal indokolja, hogy Magyarországnak uniós vállalása alapján 2020-ig tíz százalékra kell csökkentenie a korai iskolaelhagyók arányát. Ez a mutató azonban már 2014-ben 11,4 százalék volt. 

Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatásügyi szakértője szerint Magyarország ebből a szempontból jól teljesít, a lemorzsolódás ugyanis főleg a 16 éven felüliek körében volt jellemző, a tankötelezettség 16 éves korra való leszállítása miatt azonban javultak ezen a téren a mutatók – írja az újság.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. december 17. 20:26
Nagyon örülök, hogy két gyerekes apuka már nem jár iskolába,mert meghal.Megöli az unalom, ez még mindig jobb, mintha a tanerő létszámát csökkentené ugyan ez okból....
thymian
2015. december 17. 10:38
A cigányiskola tanulói 1958 májusában I. osztályos 23 fiú 23 lány 46 tanuló II. osztályos 9 fiú 6 lány 15 tanuló III. osztályos 3 fiú 3 lány 6 tanuló IV. osztályos 2 fiú 2 lány 4 tanuló A növendékek és a szülők száma is több volt, de a tanítóknak nem sikerült többi szülő munkahelyét megtudni, félve a pénzbüntetéstől, nem mondták meg. A Kohászati Művek, a DIMAVAG Gépgyár, a Nehézszerszám Gépgyár és a Könnyűgépgyár nagyüzemi pártbizottságához 1958. augusztus 9-én Balázs József iskolaigazgató-helyettes az alábbi szövegű kérést küldte. „ Miskolc város III. kerület területén lakó cigány szülők nem vásárolják meg iskolás gyermekeik részére a tankönyveket és a taneszközöket. Azok beszer- zését a kerületi tanácstól igénylik, annak ellenére, hogy havi 1200—3200 Ftos fizetéseket kapnak, mert ma munkanélküli cigány nincs. Az elmúlt években juttatott segélykönyveket otthon a szülők cigarettapapírnak használták el. Önökhöz fordulok, hogy nyújtsanak segítségét. A munkahelyen, ahol a fizetést adják, neveljék rá vagy kényszerítsék a csatolt kimutatásban felsorolt cigány szülőket, hogy gyermekeik részére az iskolai felszerelést vegyék meg épp úgy, ahogy azt a magyarok teszik. Miután ők az ígéretre hajlamosak, mi ellenőrizni fogjuk az eredményeket, és Önöket kérni fogjuk ismételten, amíg ezen a téren változást nem tapasztalunk. Ha Önök nem segítenek, akkor ötven év múlva is felelőtlen és műveletlen cigányok lesznek Diósgyőrben és a tanács felvilágosító munkája eredménytelen marad. Remélem azonban, hogy a kért segítséget megkapom és annak a két nevelőnek, akik ma gyermekeiket tanítják - sok nehézség mellett — munkájukat jelentősen meg fogjuk könnyíteni. Diósgyőr, 1958. augusztus hó 9-én Balázs József a III. kerületi tanács Művelődésügyi Á(llandó)B(izottságának) elnöke." 32 A kérésnek és a későbbi levélváltásoknak az lett az eredménye, hogy 12 tanulónak a szülők megvásárolták a tankönyveket és taneszközöket. A kerületi vezetőigazgató által 1959. szeptember 15-én a tanács részére készített összefoglaló jelentésben ez olvasható: „Az erdőaljai telepen (cigánytelep) a XXXI. sz. iskolában 130 tanuló volt az elmúlt tanévben nyilvántartva. Az ott tanító két kartárs a telepen több ízben végzett ellenőrzést, és a csellengő gyermekeket felkutatták. A megtalált iskolaköteleseket bekísérték az iskolába és csak azután tudták megkezdeni a tanítást. A hiányzások, a kimaradások gyakorisága miatt a tanítandó anyaggal nem tudnak haladni. A kerületi iskolákban összesen 66 osztályozatlan volt és ebből 54 a • - »33 http://library.hungaricana.hu/hu/view/BAZM_Td_03_Iskolak/?pg=205&layout=s Az örök probléma, ami még száz év múlva is az lesz. Már ha nem szaporodnak túl minket.
kjkj945
2015. december 17. 09:36
Azt ki mondja meg, hogy 16 éves korára a tanuló hány osztályt fejezett eb?
bispora
2015. december 17. 09:24
Egy májusi londoni Intelligencia konferencia előadás szerint az európai cigányok átlagintellektusa kemény 74 IQ pont. A magyar adatok valószínűleg jobbak- a Mohácsi szisztersz beadványaiban jelzett, 20-21% szellemi fogyatékosnak nyilvánított cigánygyerek alapján kb 80 lehet az átlag. Ez azt jelenti, hogy a cigánygyerekek harmadának az általános iskola is kihívás, sohasem lesz egy hatodikos értelmi szintjénél feljebb. Mivel a cigány-magyar reprodukciós ráta 3:1, borítékolhatóan nőni fog az iskolaelhagyó tanulók száma a jövőben. Lehet ezen bűvészkedni, analfabéta diákoknak is 8 általános végzettséget adni- de attól jobb lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!