Az etikai kódex elutasítására buzdítja a pedagóguskart a szakszervezet

2015. november 04. 11:50

A Pedagógusok Szakszervezet nyílt levélben fordul a Nemzeti Pedagógus Kar tagjaihoz. Arra kéri őket, hogy november 14-i közgyűlésükön utasítsák el az etikai kódexet, ne járuljanak hozzá annak kiadásához, mert az sérti az alaptörvényt. Az ügyben a PSZ az Alkotmánybírósághoz fordult.

2015. november 04. 11:50

A Pedagógusok Szakszervezete nyílt levelében kéri a Nemzeti Pedagógus Kar tagjait, hogy vegyék le a szervezet november 14-i közgyűlésének napirendjéről az etikai kódexet, ne járuljanak hozzá annak kiadásához.

A PSZ az MTI-nek elmondta, a szervezet korábban már az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy véli, a nemzeti köznevelési törvénynek az etikai kódex megalkotására és kiadására vonatkozó rendelkezései sértik az alaptörtvényt.

Kiemelte, hogy kötelező magatartási szabályt csak az alaptörvény, valamint az abban megjelölt jogalkotói hatáskörrel rendelkező szervek által megalkotott, majd hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg. A Nemzeti Pedagógusi Kar nem szerepel az alaptörvényben, tehát nem alkothat jogszabályt, mégis olyan etikai kódexet készül elfogadni, mely kötelező magatartási szabályokat állapít meg. Aki pedig ezeket a szabályokat megsérti, az ellen etikai eljárás indítására van lehetőség.

A Pedagógusok Szakszervezete ezért arra kéri a Nemzeti Pedagógus Kar közgyűlésének résztvevőit, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el a kódexet, a napirendjükről vegyék le az ügyet, ha pedig mégis szavaznának róla, utasítsák el az etikai kódex kiadását.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. november 04. 19:04
Mi is az az ETIKA?Te csak tudod Etuka! Valami nem világos.Eddig azt hittem, hogy az etika az emberek társadalmi, mi több egyéni viselkedés formáinak normáit, annak alkalmazását stb. tartalmazza.Persze ettől jóval többet, de ez nem KÓDEX, hanem komment... Nem árt, ha ez törvényileg is szabályozott. A rossz bürokrata bácsik, hát még a kvótás nénik úgy gondolják, hogy a magyartól eltérő nyelven jellemezzenek fogalmakat, mutatókat, mert ettől lesz az iromány "tudományos." Na ez sem etikus- szerintem..De mitől alkotmányellenes?Érthetően válaszolj! Az nem érv, hogy "mi úgy véljük" (SZDSZ?)
néhai Ch.Pilot
2015. november 04. 16:09
Na ja, a szélsőbalos, posztkommunista "szakszervezet"... mi másra buzdítana?
bookmark
2015. november 04. 13:39
Arra a tanárra nem hallgatnak a diákok, akit nem tisztelnek.
Sörgyári megálló
2015. november 04. 13:10
A demokráciát éppen az különbözteti meg a rendőrállamtól, hogy tere van az önszabályozásnak, az autonómiának is a jogalkotás mellett. Nem először fordul elő, és nem is utoljára, hogy a baloldal kivont karddal támad valami igazán demokratikus ellen. Az a szomorú, hogy elég néhány nyakatekert kifejezés, és máris találnak követőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!