Ellenzék: Az újabb határzár nem old meg semmit

2015. október 16. 17:37

Az LMP, a PM, a DK és az Együtt szerint is elfogadhatatlan az újabb határzár, amely szerintük a nemzetközi egyezményekkel is ellentétes, valamint csak útvonal elterelésnek jó, de a problémát nem oldja meg, ahhoz nemzetközi megegyezés szükséges.

2015. október 16. 17:37

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint az újabb határzár ellentétes a nemzetközi egyezményekkel, és nem oldja meg a menekültválságot. Az ellenzéki párt pénteki közleményében azt írta, a határ lezárása nem csökkenti érdemben a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, csak arra jó, hogy a felelősséget a szomszédos országokra tolják. A szerb határ lezárása után is több menekült érkezett az országba, mint korábban – közölték.

Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy a folyamatban lévő EU-s vizsgálat vége előtt lezárták a horvát határt, ezért a párt felszólította a kormányt, hogy oldja fel a határzárat, és tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi szabályokat a menekültválság kezelésekor. Emellett a PM garanciát vár arra, hogy a Fidesz-kabinet betartja a menekültkérelmek befogadásával kapcsolatos nemzetközi jogszabályokat.

LMP: a határzár nem megoldás

Az LMP szerint a határzár nem oldja meg a migrációs válságot, a kerítés csak ideiglenes útelterelés lesz addig, amíg nem kezelik a probléma gyökerét, és nem csökkentik az unió felé induló migránsok számát.

Az ellenzéki párt pénteki közleményében úgy fogalmazott: közös európai cselekvési tervre van szükség, mert ennek hiányában hamarosan az unió minden külső és belső határán kerítés húzódhat majd.

Megjegyezték, hogy az LMP azért készített 24 pontos, hazai és nemzetközi intézkedéseket egyaránt tartalmazó intézkedéscsomagot, mert azt gondolja, hogy az abban leírtak párhuzamos megvalósítása megoldást jelent a migrációs válságra. Emellett a párt szerint növelni kell az unión kívüli menekülttáborok kapacitását, és egységes uniós menekültügyi eljárásra és intézményrendszerre van szükség.

Az Együtt szerint a horvát-magyar határ lezárásával a Fidesz–KDNP beszállt a horvát választási kampányba

Az Együtt várja Orbán Viktor kormányának válaszait a következő kérdésekre: Hogyan lehetséges az unió területén belül határzárat felépíteni, milyen üzenet ez? A visegrádi országokkal erőltetett közös fellépés helyett a magyar kormány miért nem a szerb-magyar, a horvát-magyar és a román-magyar együttműködést és bizalmat kívánja helyreállítani?

Az Együtt továbbra is az emberséges és a magyar emberek számára biztonságot teremtő menekültpolitikát tekinti helyesnek. Amit a Fidesz–KDNP csinál, nem ilyen: megsérti a genfi egyezményt, az uniós szabályokat és az emberiesség követelményeit.

Az Együtt szerint a kötelező kvóta részét kell, hogy képezze a megoldásnak, az új szabályok kialakítása és a balkáni útvonal országainak más hozzáállása kikényszerítése mellett. A kötelező kvóta nélkül hazánk csak gyáván kivonja magát egy olyan megoldásból, amelyben minden uniós országnak részt kell vennie. Nekünk ebben Németországgal és Olaszországgal közösek az érdekeink. Ez a határzár egy újabb embertelen és gyáva, egyoldalú gesztus, amely során Magyarország áttolja a felelősséget másokhoz, de ezzel csak súlyosbítja a válságot, és segíti az európai populista jobboldal megerősödését – írta a párt közleményében.

„Vitatjuk a határzárhoz rendelt V4-országok jelenlétének jogszerűségét. Hazug módon gyakorlatnak minősítették a folyamatos katonai állomásoztatást, pedig ami folyik, az egyértelműen nem gyakorlat. Márpedig erre az alaptörvény szerint csak kétharmados döntéssel volna felhatalmazása a kormánynak. Az Együtt követeli, hogy Magyarország újabb kerítések építése helyett tegye a dolgát Dunántúlon és végezze el az uniótól elvárt regisztrációs feladatait!” – zárta közleményét a párt.

A DK elítéli a határzárat

A Demokratikus Koalíció, ahogy szerb határon felépített kerítéssel nem értett egyet, úgy az immáron az EU-n belülre, a horvát-magyar határra tervezett teljes határzár ötletét is mélyen elítéli.

A Demokratikus Koalíció emlékeztet Ferenc pápa európai migrációval kapcsolatban elhangzott mondataira, miszerint „Előbb-utóbb minden fal leomlik” illetve „A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen” – írta a párt közleményében Vadai Ágnes.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Közölte: a határátkelőhelyek - szigorított ellenőrzéssel - továbbra is működnek a magyar-horvát határon.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galahad
2015. október 18. 09:19
"A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen” Tudják ezek egyáltalán, mennyibe kerülne egy, a horvát határtól az osztrákig ívelő híd építése? Nooormális?
1120
2015. október 17. 17:59
"Ellenzék: Az újabb határzár nem old meg semmit" "Csak" megvédi a hazát...vagy nektek olyan nincs?
puszika
2015. október 17. 10:41
Nemzetközi megegyezés van?? Ezek a gyülevészek lassan egy éve mondják ugyanezt. Az egész Európa szarik rájuk.Még csak vállon sem veregetik őket,mert tudják mennyit érnek.Semmit!!! Amúgy, itthon sem.Ész az nincs csak határtalan hatalommánia!!!!!
Zsolt75
2015. október 17. 08:55
Ennek a négy gyülekezetnek összesen nincs 7 százalék támogatottsága. Úgy látszik, ezt is sokallják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!