Bedöntötték a kaput a migránsok a röszkei határnál

2015. szeptember 16. 15:18

Több próbálkozás után bedöntötték a migránsok a röszkei határátkelőn elhelyezett kaput. A rendőrség korábban könnygázt vetett be ellenük, valamint vízágyúkat telepítettek a helyszínre. A ledöntött kaput jelenleg többsoros rendőrsorfal helyettesíti, a rendőrök kezdik visszaszorítani a migránsokat. Eddig húsz rendőr sérült meg.

2015. szeptember 16. 15:18

A magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun. A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt. A migránsok pedig „Kinyitni, kinyitni” felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett helikopter köröz.

A migránsok több száz fős csoportja indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket. A délután során a migránsok kisebb-nagyobb csoportja időnként skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított kerítés döngetésébe kezdett szerdán is, ám nagyobb rendbontás nem történt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az atv.hu dél körül azt közölte, hogy a migránsok egyik hangoskodó csoportja ultimátumot adott a magyar hatóságoknak az M5-ös autópályán fekvő átkelőnél, hogy ha 13 óráig nem nyitják ki a kaput, akkor akcióba lendülnek. Ilyen incidens ott nem történt, a másik átkelőnél viszont továbbra is feszült a helyzet.

FRISSÍTÉS (15:36): Migránsok bedöntötték az átkelőkaput Röszkén

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerda délután - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.

A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a „magából kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti. Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

FRISSÍTÉS (16:27): Könnygázt és vízágyút vetettek be a rendőrök

Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál szerda délután az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben - közölte az M1 aktuális csatorna tudósítója a határ szerb oldaláról, Horgosról. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy több száz migráns „ostrom alá vette” a Röszke 2-es, úgynevezett régi határátkelőt a szerb oldal felől.

Az M1 felvételei szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ egységeit is odavezényelték a határ védelméhez. A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken. Az MTI tudósítója elmondta: a migránsok bedöntötték a határátkelőhelyre vezető úton található kerítést, majd minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálni kezdték a magyar oldalon szolgálatot teljesítő rendőröket, és megpróbáltak áttörni Magyarországra.

A magyar rendőrök vízágyúk alkalmazásával, illetve könnygáz bevetésével próbálják hátrálásra kényszeríteni a több száz fős tömeget. Ugyanakkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök pajzsokkal is védekeznek a dobálás ellen. Eközben szerb oldalon a szerb rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélik az eseményeket. A helyszínre több mentőautó is érkezett.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több ezer migráns torlódott fel a Röszke 2 határátkelő felé vezető úton, ahol tábort vertek. A határ szerb oldalán az utak mentén, illetve Magyarkanizsáról további migránscsoportok tartanak a magyar határ felé. Az M1 tudósítója azt mondta: a migránsok között vannak nők és gyerekek is, de egy nagyjából 300 emberből álló „kemény mag” folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket.

FRISSÍTÉS (18.20)

A rendőrök elkezdték visszaszorítani a migránsok mintegy ezerfős tömegét az MTI tudósítója szerint, nem sokkal később azonban egy nagyjából ötven fős csoport ismét kövekkel kezdte dobálni a rendőröket. A rendőrök továbbra is vízágyút és könnygázt vetnek be.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadtak a migránsok a rendőrökre szerda délután Röszke 2-nél. A rendőrök órák óta testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget – tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták.

Az Index azt írja, további erősítés érkezik: Szegednél láttak két busznyi rohamrendőrt, akik Röszke felé tartottak. A kerítés másik oldalához szerb rendőrök érkeztek, de csak laza sorfalat alkotnak, el lehet sétálni mellettük.

Orbán Viktor külföldi lapoknak nyilatkozva azt mondta: a horvát határ felé is építünk kerítést. A migrációs nyomás miatt egyébként a horvátok is összehívták a nemzetbiztonsági tanács ülését.

(Fotó: SzegedMa)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 573 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amarkod
2015. szeptember 16. 22:10
Azért egy kérdés felmerült bennem: Mi lesz akkor, amikor közlik a tömegekkel, hogy ki vannak utasítva?
Karbantartó9
2015. szeptember 16. 22:06
A határon szolgáló magyaroknak: veletek vagyunk! Tarsatok ki!
tron
2015. szeptember 16. 22:03
A 444 en már kiderítették hogy a magyar rendőrök tehetnek mindenről : http://444.hu/2015/09/16/felreertesbol-indult-a-roszkei-randalirozas/ Azért van bőr a pofájukon ott a 444 en ezeknek a tetves soros palántáknak.
thymian
2015. szeptember 16. 20:44
Érzésem szerint ezt a szerbek direkt kiprovokálták. Ugyanis ha jól emlékszem, tegnap este még csak pár százan voltak, akkor csak úgy szaporodhattak fel ezres számra, ha a szerbek szándékosan továbbra is odaszállították őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik