Napok alatt kaphatnak állampolgárságot a külföldön születő újszülöttek

2015. július 24. 22:01

Nem kell már hónapokig várni a határon túl születő magyar állampolgárok útlevelére, mivel a magyar kormány meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a magyar állampolgárságot nyert külhoniak külföldön születő gyermekei is napok alatt megkaphassák a magyar útlevelet.

2015. július 24. 22:01

A magyar kormány meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot nyert külhoniak külföldön születő gyermekei is napok alatt megkaphassák a magyar útlevelet – jelentette ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) pénteki pódiumbeszélgetésén Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Amint az állampolgárság igénylésében segítséget nyújtó irodahálózat egyik vezetője jelezte, jelenleg 7-8 hónapba telik, amíg egy újszülött anyakönyve és útlevele eljut a szülőkhöz. Kontrát Károly kijelentette, a probléma hamarosan meg fog oldódni. 

Az államtitkár célként fogalmazta meg, hogy a külhoni magyaroknak juttatott kedvezmények az ország teljesítőképességéhez igazítottan bővüljenek, és ezáltal erősödjön a kötelék a külhoni magyarok és Magyarország között. 

Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, 750 ezer kedvezményes honosítási kérelmet regisztráltak eddig, és mintegy 700 ezer kérvényező már le is tette az állampolgársági esküt. Azt is hozzátette, hogy a tavalyi magyarországi választások óta visszaesett a kérvényezők száma, és immár a magyar konzulátusok képviselőinek kell a kevésbé mobilis igénylőket megkeresniük. 

A helyettes államtitkár problémaként említette, hogy a határon túli magyar állampolgárok nem jelentik a magyar hatóságok számára is a születéseket, elhalálozásokat.

„A határon túl egy kicsit vakok vagyunk, nem látjuk, amikor valaki meghal, valaki házasságot köt és felveszi a férje nevét, elköltözik, vagy külföldön vállal munkát” – fogalmazott Wetzel. Hozzátette, a magyar adminisztrációnak arra kell felkészülnie, hogy folyamatosan tudjon foglalkozni a külhoni magyarok ügyes-bajos dolgaival. 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta, a külhoni állampolgároknak csak közel egyharmada regisztrált a választási irodánál, és a regisztrációs kérelmek száma erősen megcsappant a tavalyi magyarországi választások óta. Az elnök elmondta, annak a lehetővé tételét kezdeményezte, hogy levélben kereshessen meg valamennyi esküt tett állampolgárt, hogy kérje felvételét a választói névjegyzékbe, vagy ha ezt már megtette, akkor jelezze a neve vagy címe esetleges változását.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2015. július 25. 09:01
"Ők nem kapják meg ezeket a kedvezményeket, csak fizetik az árát." Csak úgy mellesleg megjegyzem, hogy legutóbb 80 eurót fizettem a prágai konzulátuson egy sajtpapírért, és ha pont Magyarországon lettem volna, akkor ezt nem kellett volna. Eléggé el vagy tévedve.
Csigorin
2015. július 25. 08:51
Epp ideje volt. Az megiscsak nonszensz hogy majdnem feleves volt mar a gyerek mire elkeszult a magyar utlevele, pedig meg az orosz is kesz lett 3 honapos korara (amihez sokkal tobb papir es egyszerusitett honositas is kellett) a francia meg 3 hetes korara.
Maddox
2015. július 25. 08:20
Eddig az volt a probléma, hogy egy külföldi klinikán született gyerek akár másfél évet is várhatott a papírjaira, de az is lehet, hogy már óvodába járt, amire kézhez kapta azokat. Most meg az a probléma, hogy akkor miért egyszerűsítik az eljárást. Wazze kössétek fel magatokat.
Akitlosz
2015. július 25. 01:13
"Az államtitkár célként fogalmazta meg, hogy a külhoni magyaroknak juttatott kedvezmények az ország teljesítőképességéhez igazítottan bővüljenek, és ezáltal erősödjön a kötelék a külhoni magyarok és Magyarország között." Ez nem igazán tisztességes eljárás a magyarországi magyarokkal szemben. Ők nem kapják meg ezeket a kedvezményeket, csak fizetik az árát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!