MNB: Még idén befektetési kategóriába kerülhetünk

2015. július 05. 11:31

Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatói tanácsadója szerint a vezető hitelminősítőknél hamarosan egy szinttel feljebb, befektetési kategóriába kerül Magyarország. Úgy véli, a piac az utóbbi időben egyértelműen jobb helyen kezeli hazánkat, a Moody's és a hasonló szervezetek azonban általában fél éves késéssel reagálnak a változásokra.

2015. július 05. 11:31

Piaci elemzők szerint Magyarország akár már az idén befektetési kategóriába kerülhet a nagy hitelminősítőknél az ország javuló gazdasági kilátásai nyomán – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatói tanácsadója vasárnap az M1 műsorában.

A piac már megszavazta a felminősítést, hiszen az elmúlt időszakban meredeken csökkent a magyar állampapírok kockázati felára, és sokszor a befektetési kategóriába ajánlott országokéhoz hasonló áron történik a magyar államháztartás finanszírozása – mutatott rá Vonnák Balázs. Emlékeztetett arra: jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's egyaránt a befektetési kategória alatt egy fokozattal jegyzi Magyarországot.

A felminősítés két lépcsőben történhet; a Moody's például a jövő héten dönthet úgy, hogy stabilról pozitívra minősíti a magyar adósságkilátást, majd utána következhet a befektetési kategóriába sorolás. Vonnák felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a piac azonnal reagál egy-egy ország kedvező gazdasági folyamataira, ahogy ez meg is történt, a hitelminősítők csak fél-egy év késéssel lépnek. Ez utóbbi azért fontos, mert sok nagy intézményi befektetési alapnál előírás, hogy kizárólag befektetésre ajánlott országok állampapírjait vásárolhatják, tehát a felminősítés megnövelné a keresletet a magyar államkötvények iránt - ismertette Vonnák Balázs.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2015. július 06. 06:52
A rossz minősítés azért kell, hogy magasan tartsa a kamatot. A hitelminősítők kapják be. A Lémanbradörsz a csőd napjáig "A+"-ban volt...
balbako_
2015. július 06. 05:29
Kérdéses, hogy a hitelminősítők meddig mennek el önmaguk égetésében. A szent piac már régen helyére tette a magyar gazdaságot a minősítők meg kullognak az események után.
cutcopy
2015. július 05. 20:27
Már rég ideje lenne a befektetési kategóriaszintet a feligazítani a befektetési hangulathoz..)
antioxi
2015. július 05. 15:16
"...Magyarország akár már az idén befektetési kategóriába kerülhet a nagy hitelminősítőknél..." ps: Dobok egy hátast. A bibsilibsi "idegenszivűek" szarul dolgoznak-:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!