Tizenöt éves a Nemzetközi Visegrádi Alap

2015. június 09. 12:02

Tizenöt évvel ezelőtt hozták létre a visegrádi országok a Nemzetközi Visegrádi Alapot. Létrejötte óta az alap több mint hatezer projektet, egyéni ösztöndíjakat, művészeti ösztöndíjakat támogatott 35 országban, ezek értéke több mint 61 millió euró.

2015. június 09. 12:02

Tizenöt évvel ezelőtt hozták létre a visegrádi országok a Nemzetközi Visegrádi Alapot azzal a céllal, hogy támogassa a civil szervezetek fejlődését a régión belül – közölte az alap kedden az MTI-vel. Emlékeztettek: a Nemzetközi Visegrádi Alap a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) egyetlen intézményesített szerve, amelyet 2000. június 9-én hoztak létre a civil szervezetek támogatására.

Az alap működésének célja, hogy pályázatok révén erősítse és előmozdítsa a szorosabb együttműködést a V4-es országok között az oktatás, a kultúra és a kutatás területén. Ezt a tevékenységét kiterjeszti a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség kezdeményezés országainak területére is. A pályázatok főként a civil társadalom hosszú távú fejlesztésére, a régió kohéziójának és ismertségének előmozdítására, az intézmények közötti, határokon átívelő együttműködésre, továbbá a V4-es országok és a Nyugat-Balkán, valamint a keleti partnerség államai közötti szaktudáscserére fókuszálnak.

Létrejötte óta a szervezet több mint hatezer projektet, egyéni ösztöndíjakat, művészeti ösztöndíjakat támogatott 35 országban, ezek értéke több mint 61 millió euró. Az alap költségvetése 8 millió euró, ez az összeg a tagállamok egyenlő hozzájárulásából adódik össze.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!