Leszavazták Mocsai Lajos díszdoktori kinevezését

2015. június 22. 09:15

A Debreceni Egyetemen avatták volna díszdoktorrá Mocsai Lajost, de az egyetem habilitációs tanácsa nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. Mocsai tavaly decemberben lett a Testnevelési Egyetem rektora, miután egy törvénymódosításnak köszönhetően a sporttudományi felsőoktatásban a doktori címmel egyenértékű az olimpiai érem.

2015. június 22. 09:15

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora előterjesztésére szavazott arról a DE habilitációs tanácsa, hogy az intézményben díszdoktorrá avassák Mocsai Lajos kézilabdaedzőt, aki december óta a Testnevelési Egyetem (TE) rektora. A tanács azonban leszavazta az előterjesztést.

A Népszabadság úgy tudja, Mocsai csak egyetlen támogató szavazatot kapott, a többiek nemmel szavaztak vagy tartózkodtak. A lap szerint a DE tekintélyes tudományos munkássággal bíró professzorai körében felháborodást váltott ki, hogy díszdoktorrá akarják kinevezni a kézilabdaedzőt: a díszdoktori cím bár formális, de feljogosítja a címzettet a doktori cím használatára, így azt a benyomást kelti, hogy az illető rendelkezik tudományos munkássággal.

Az ügy még nem zárult le, ugyanis a habilitációs tanács elutasításának dacára az ügyet egyéni előterjesztés formájában a szenátus elé viszik. A DE szenátusa június 25-én dönt Mocsai díszdoktori kinevezéséről.

Mocsai azt követően lett a TE rektora decemberben, hogy egy tavaly nyári törvénymódosítás a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érmet a doktori fokozattal egyenrangúnak nyilvánította.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2015. június 22. 15:28
Azért a Mocsai arcán sem vékonyabb a bőr mint a Gyurcsányén. Már az is ciki volt, hogy nem utasította vissza, teljes alkalmatlanságra hivatkozva, a rektori kinevezést. De, hogy egy ekkora bunkó (edzőnek biztos jó) még doktori címre is áhítozzon az már Schmitt Palis mélység. Mások két-három évig a belüket kidolgozzák, végigtanulják a posztgraduális képzésen, hogy doktorit kapjanak valami komoly tudományágban.
békepap
2015. június 22. 14:39
stephen hawkingot sem teszik meg tiszteletbeli atlétának, egy sikeres sportolónak miért járna _tudományos_ cím? ha kitüntetést akarunk neki, van sok nem szakmafüggő.
Tintamin
2015. június 22. 13:08
Azert durva, hogy ennyire nem engedelmeskednek Orbannak!!!
*ufó*
2015. június 22. 12:16
Úgy is van. Minden fideszes köcsögöt a helyére kell tenni, oszt jónapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!