Biszku Béla felelőssége megkérdőjelezhetetlen a NEB elnöke szerint

2015. június 17. 10:29

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke szerint az államszocialista korszakból fennmaradt dokumentumok már rég kutathatók és egyértelműen hitelesek. Földváryné elmondta: megkérdőjelezhetetlen Biszku Béla felelőssége az 1956-os forradalom utáni megtorlásokban.

2015. június 17. 10:29

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke szerint megkérdőjelezhetetlen Biszku Béla egykori belügyminiszter, vezető állampárti politikus felelőssége az 1956-os forradalom utáni megtorlásokban. Földváryné Kiss Réka az állami hírcsatornán szerda reggeli műsorában arról beszélt: Biszku Béla – Kádár Jánossal és Münnich Ferenccel együtt –tagja volt annak a testületnek, amely a perekről, de nemegyszer magukról az ítéletekről is döntött.

Felidézte: Kádár János az 1956. novemberi hatalomra kerülését követő első hónapban megpróbált „valamiféle kompromisszumot kötni a magyar társadalommal”, és csak decemberben született meg a politikai döntés a fegyveres agresszióról, majd a perekről.

Megemlítette, hogy a korszakból fennmaradt dokumentumok már rég kutathatók, egyértelműen hitelesek, számtalan közülük szó szerinti jegyzőkönyv, és a megítélésükben is egységesek a történészek, ugyanakkor az összes volt kommunista országban nagy kérdés, hogy „a diktatúra, a pártállam által gyártott iratokat hogy lehet jogállami keretek között értelmezni”.

Földváryné Kiss Réka hangsúlyozta: június 16. két szempontból is fontos a magyar történelemben, hiszen 1958-ban ezen a napon végezték ki – talán az utolsó, zárt ajtók mögött lefolytatott sztálinista kirakatpert követően – Nagy Imre volt miniszterelnököt és társait. Az 1989-es újratemetésük pedig a rendszerváltás talán legszimbolikusabb, katartikus pillanata volt.

A Fővárosi Ítélőtábla június 1-jén kihirdetett másodfokú végzésével hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt, 94 éves Biszku Béla ügyében. A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. június 17. 18:10
Azért nincs megtorlás a kommunista gyilkosok bűneiért mert a legtöbb kommunista gyilkos nem volt magyar és többnyire magyarokat gyilkolt. Voltak kivételek de a kivételek nem cáfolják hanem erősítik ezt a meglátást. Ez egy égbekiáltó, gyalázatos igazságtalanság. Egyáltalán nem meglepő, hogy ezt látván egyre több magyar ember undorodik amikor ezek a gyilkos szörnyetegek ártatlan áldozatoknak szeretnék hazudni magukat.
Akitlosz
2015. június 17. 16:49
A bíróság dolga ezt eldönteni.
Mindjárt
2015. június 17. 14:55
Fidesz megbocsájthatatlan hibát követett el amikor nem fogadta el azt a Jobbik javaslatot amelyik kitiltotta volna a magyar közéletből a kommunista diktatúea vezetőit és haszonélvezőit. Ilyen és hasonló törvényt elfogadtak a többi szovjet uralta országban. Jobbik törvényjavaslatát minden esetben a Fidesz és az MSZP közösen szavazta le. Ez hazaárulás, aljas hazaárulás aminek az egyik következménye az, hogy a kommunista bírókat nem távolították el, nem takaritották ki. Nem is egyszer megmutatták, hogy az ilyen mocskos kommunista bíróknem hajlandók elítélni kommunista bűntársaikat és még egy olyan szörnyeteget is megvédenek mint Biszku.
liberálzöld.
2015. június 17. 11:59
NEB? NE Baccá máááá! Ők azok, akik megmondják, hogy ki volt/lett a jó komcsi, meg rossz komcsi, jó ügynök, meg rossz ügynök? De jóóóóóóó!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!