Visszafoglalnák az iskolákat a tüntető pedagógusok

2015. május 21. 21:38

Orbán Viktor féktelen rombolásáról, kiskorú, sunyi alattvalókká nevelésről és a társadalmi csoportok szándékos szembeállításáról is szó volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által rendezett csütörtöki pedagógusdemonstráción.

2015. május 21. 21:38

A felsőoktatási törvény visszavonását, a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését és egy önálló oktatási minisztérium létrehozását követelték többek között annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szervezésében tartottak csütörtökön a fővárosban. A tiltakozók a Blaha Lujza téren gyülekeztek, majd a demonstrálók, a Nem adjuk a jövőt feliratú transzparens mögött, a Rákóczi úton és a Károly korúton keresztül vonultak a Szalay utcába. A résztvevők a többi között a Demokráciát!, Fidesz-maffia jelszavakat skandálták.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt, 150-200 tüntető részvételével megtartott demonstráción úgy vélekedett, hogy az elmúlt években a kormányzat a szociális ágazat és az egészségügy mellett kivéreztette az oktatást is. Kényük-kedvük szerint szüntetnek meg, szerveznek át iskolákat, egyetemeket, miközben egyre inkább szembeállítják egymással a társadalmi csoportokat. Ebben a helyzetben cselekedni kell, vissza kell foglalni az iskolákat és vissza kell adni azokat az oktatóknak, szülőknek és gyerekeknek, mondta Mendrey.

Vajda Zoltán, a „rendszerbontó népszavazás” társkezdeményezője azt hangsúlyozta, hogy az iskola élet-halál kérdése, mert ezen múlik a jövőnk, gyermekeink jövője. Hozzátette: éppen azért kezdeményezték a népszavazást, mert Orbán Viktor „féktelen rombolása” az oktatást sem kíméli. A nemzeti együttműködés rendszere se nem nemzeti, se nem együttműködés, csupán rendszer, a lenyúlás rendszere, mondta Vajda Zoltán.

Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere szerint a kormányzat olyan diákokat szeretne látni, akik keveset kérdeznek, és nem fertőzik magukat társadalomtudományokkal. „Kiskorú, sunyi, gyáva alattvalókká akar változtatni mindenkit ez a rendszer” — mondta a városvezető.

A PDSZ vezetése a követeléseiket tartalmazó, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót már szerdán átadta a miniszterelnökségen. Ebben követelik még, hogy legyen érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat, hogy azután közmunkásként lényegesen kevesebb bérért foglalkoztassák vissza őket. Elvárják továbbá, hogy legyen lehetőség a sokszor bizonyított, népszerű tankönyvek ismételt rendelésére, és senki ne hagyhassa el az iskolapadot hasznosítható végzettség nélkül.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamillo
2015. május 22. 15:00
Mendrei úrék a paprikajancsiék alatt persze hallgattak, mint szar a fűben! Ki emlékszik "gigatüntetésre" például, amikor elvették a 13. havikat? Amikor csökkentették a nyugdíjatak egy törvénnyel? (hogy csak a nettó béreket számítják bele, stb.stb.) Hol voltak akkor, amikor több száz embert rúgattak ki - szintén egy cseles törvénnyel - 2008-ban?! ..Oppardon: akkor éppen a hallgatásért kapták a baksist a zsebükbe a szakszervezeteti vezetők?!
Türelem
2015. május 22. 09:08
Mendrey-Vajda-Wittighof / SZDSZ fészekalj/mellett van magyar pedagógus, polgármester is aki tiltakozik? Vagy a szokásos fizetett ügynökök lázadása.
alex44
2015. május 22. 08:54
Ahogy elnéztem a tüntetők létszámát a Mendrey nyugodtan összefoghatott volna a Gallóné féle szakszervezettel, kétszáz embert talán még ők is letudtak volna szervezni és akkor meg lett volna a négyszáz fős "gigatüntetés".
Berecskereki
2015. május 22. 08:09
Ő is a demokraták vezetője? http://avarosmindenkie.blog.hu/2014/01/04/az_avm_tagjai_bemutatkoznak_vajda_zoltan
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!