Gyilkol az azbeszt, segítség nincs – megrázó riport a Magyar Nemzet Magazinban

2015. május 25. 17:36

A Magyar Nemzet Magazin mno.hu-ra is felkerült riportjából brutális kép bontakozik ki: fiatal édesanyák és apák halnak meg, rengetegen betegek. Az egykori eternitgyárak környékén nem is találkoztak olyan emberrel, aki ne lenne érintett. A vörösiszap-katasztrófa után tapasztalt állami szintű, átfogó segítségnyújtásról egyelőre nincs szó, helyette folytatódik a múltból ismert titkolózás – írja a lap.

2015. május 25. 17:36

Másfél évtizede történhetett, talán kicsit régebben, hogy elnyelt a föld néhány gyereket az Óvoda utca melletti kis mezőn. Pontosabban belezuhantak egy lyukba, onnan kiabáltak segítségért. Végül a közelben lakó Hajós János úr hallotta meg jajveszékelésüket, s intézkedett a kimentésükről. A főút túlsó felén áll az egykori eternitgyár, mint kiderült, az üregben az onnan származó törmeléket halmozták fel, ezekre zuhantak rá a kölykök. Komolyabb fizikai bajuk nem esett, az eltelt bő másfél évtized mégis kevés ahhoz, hogy megnyugodhassanak. Az azbeszt apró darabkáit rengetegen belélegezhették itt, Nyergesújfaluban s szerte az országban, a beékelődött részecskék tíz-negyven év lappangás után válthatnak ki súlyos, gyógyíthatatlan betegséget.

 
A Magyar Nemzet Magazinban György Zsombor tollából megjelent riportból az is kiderül, hogyan menekülnek a kérdések elől a hivatalosságok, ahelyett, hogy segítséget nyújtanának a bajbajutottaknak. 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. május 26. 08:39
Egyébként hogy lehet, hogy a tulajdonos eltűnhet? Van neve, amíg a gyárat üzemeltette mindenki tudta, ki ő.
pollip
2015. május 26. 08:16
2004-ben zárták be a gyárat!
FBG
2015. május 25. 20:32
Hasonló riport Lőrinciből: http://vs.hu/kozelet/osszes/jon-a-per-melynek-csak-vesztesei-vannak-1-0930
Anonymtalan
2015. május 25. 19:18
Ha gyílkolt az azbeszt, akkor az nem most szabadúlt el, hanem vagy 1 évtízede, a baj inkább az, hogy mégmindig elszabadul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!