M1: Számos szabálytalanságot talált a KEHI a Quaestor-ügyben

2015. április 08. 21:33

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal számos szabálytalanságot talált az ETO Park beruházáshoz nyújtott MFB-hitel ügyében – hangzott el az M1 szerda esti Híradójában. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a műsorban azt nyilatkozta: ha bebizonyosodik, hogy a brókerbotrányban visszaéltek az emberek pénzével, akkor ki kell jelenteni: a Quaestor-ügy „bűnben fogant, mégpedig az SZDSZ-MSZP kormány alatt”.

2015. április 08. 21:33

Az M1 úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal számos szabálytalanságot talált az ETO Park beruházáshoz nyújtott MFB-hitel ügyében.

 
A szerda esti Híradóban elhangzott, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 
önerőként fogadott el egy olyan 900 millió forintos költségvetési támogatást, amelyet a törvény szerint nem lehetett volna figyelembe venni. 
 
Az ETO Park Kft. megalapozatlan és egymásnak ellentmondó adatokat tartalmazó üzleti tervet nyújtott be, ráadásul az MFB úgy kezdte meg a hitel folyósítását, hogy a cég még nem rendelkezett építési engedéllyel - hangzott el a műsorban.
 
Az M1 által megkérdezett alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Fejlesztési Bank lépései mögött gyakran politikai, kormányzati döntések állnak.
 
Lomnici Zoltán elmondta: az MFB olyan vagyont kezel, amely bizonyos részben az adófizetők pénzét is tartalmazza, ezért különös gonddal kell eljárnia, és el kell kerülnie, hogy bármiféle vagyoni hátrányt okozzon például kölcsön vagy hitel nyújtásakor.
 
Emiatt a nyomozóhatóságnak különös gonddal kell vizsgálnia az érintett politikai döntéshozók tevékenységét. Az ügyben a végső szót a bíróság mondja ki, de ha bebizonyosodik, hogy visszaéltek az emberek pénzével, akkor ki kell jelenteni: a Quaestor-ügy „bűnben fogant, mégpedig az SZDSZ-MSZP kormány alatt” – tette hozzá.
 
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Magyar Fejlesztési Bank által az ETO Park beruházáshoz nyújtott hitel miatt feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál hűtlen kezelés miatt, és kérte a büntetőeljárás lefolytatását.
 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. április 09. 14:58
Azt írod: "Na, ez a rejtély, miért nem került erre sor. Ha a nyilvántartások rendben lettek volna, nem fordulhatott volna elő fiktív kibocsátás mindenki szeme előtt, mégis suttyomban.", amelyben a "mindenki szeme előtt, mégis suttyomban." állítás hamis. Megint példának hozom fel az amerikai Madoff ügyet. Több, mint tíz éven keresztül végezte a csalást, többször indítottak ellene vizsgálatot, rendszeresen ellenőrizték mégsem tudták kibuktatni a csalást csak feltételezték, de nem tudták bizonyítani. Amennyiben elolvasod a vele kapcsolatban megjelent írásokat, azt is látni fogod, hogy a fejlett számítástechnika miképpen segíti elő a kreatív nyilvántartást, könyvelést. Hogyan tudja elfedni a csalásokat az ellenőrzés elöl. A hsz.-ban azért hivatkozok az ellenőrzésekre amelyek folyamatosak voltak, hogy egyesek lássák; az ellenőrzés sem olyan "fegyver" amellyel mindig lőni lehet, amely mindig célba talál. Minden csalásnak csak a töredéke kerül napvilágra, s ezek közöl is csak egy része bizonyítható. Természetesen az sem zárható ki, hogy egyes felügyeleti személyekkel összejátszanak, de ezt is bizonyítani kell. Erről van szó azokban a hozzászólásaimban ami e témakörben megjelent és nem arról, hogy bárkit is támadok, vagy védek. Ezt az engem támadók magyarázzák bele, mert mással nem tudnak érvelni, nem tudják cáfolni amit írok.
RAMBO
2015. április 09. 10:23
Atom durva, hogy a teljes államigazgatás azon dolgozik, hogy a szart rákenjék a szocikra. Ők 17 Mrd fedezett hitelhez adtak garanciát. A kár (legalsó hangon) 150 Mrd. KETTŐ kibaszott hónapja loptak ennyit. Hát a kurva anyját minden csinovnyiknak, aki tényleges munka helyett ilyesmivel foglalkozik.
kuwiq
2015. április 09. 09:56
Figyelmeztetem a Társaságot, hogy a határozat kézhezvételét követően folyamatosan teljesítse az alábbiakat: 1. a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos rendszeres tájékoztatási kötelezettségének határidőn belül tegyen eleget; 2. gondoskodjon a) a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége határidőn belüli teljesítéséről, b) az értékpapírok forgalomba hozatalát követő tájékoztatási kötelezettsége határidőn belüli teljesítéséről. III. Kötelezem a Társaságot, hogy a vizsgálat által feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében rendkívüli adatszolgáltatás keretében legkésőbb 2013. december 2. napjáig írásban küldjön – az Igazgatósága és a Felügyelő Bizottsága által megtárgyalt és jóváhagyott – belső ellenőri jelentést a Felügyelet részére a jelen határozat rendelkező részének I. és II. pontjában írt figyelmeztetések teljesítése érdekében megtett intézkedésekről. .... A határozat a Ket. 73/A. § (1) bekezdésének c) pontja, valamint 73/A. § (3) bekezdése értelmében a közlés napjával jogerős. Budapest, 2013. augusztus 29. Dr. Gázmár Zoárd s.k., a PSZÁF alelnöke
A helység galagonya
2015. április 09. 09:53
Ez a kormány bűnben fogant. Itt az ideje, hogy elpusztuljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!