Lehet más?

2015. április 15. 15:38

Tapolca kapcsán egy kérdés: miért bukott ekkorát az LMP? Igazából nem is csak bukott, gyakorlatilag kimúlt.

2015. április 15. 15:38
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

Van egy meglepő fejleménye a tapolcai választásoknak: jobb és bal oldalon egyaránt már-már konszenzusba hajló egyetértés van arról, milyen okok következtében nyert a Jobbik, és veszített a Fidesz meg az egyesült baloldal.

Egy részletkérdés azonban elsikkadni látszik: miért bukott ekkorát az LMP? Igazából nem is csak bukott, gyakorlatilag kimúlt. Kiderült ugyanis, hogy az a politikai áru, amelyet kínál, tőlük a kutyának sem kell.

A Jobbiktól viszont elfogadták.

A választók többsége mára torkig lett a politikusokkal és a pártjaikkal is. A baloldaltól legalább öt éve nem várnak semmi jót, de most már a Fidesztől sem. Az egész politikai osztályt elutasítják, a személyeket és az intézményeket is.
De mert politikusnak mégiscsak lennie kell, hát megpróbálkoznak a Jobbikkal. Hátha azzal lehet más a politika. Ez a remény emelte Rig Lajost a parlamentbe. Amúgy a veszprémi Kész Zoltánt is.

Schiffer András 2008-ban, amikor megalapította a Lehet Más a Politika nevű mozgalmat, korát megelőzve pontosan ezt ígérte. És mára kiderült, hogy ezt már senki sem hiszi el neki. Akik rá szavaznak, azok sem ezért. Lassan már másért sem.

A kudarc valószínűleg törvényszerű. A politika ugyanis – alapvetően – nem lehet más. Bármennyire is reménykednek benne most a Jobbik szavazói és támogatói.

A Jobbik számára a következő három év legsúlyosabb politikai kérdése, hogy a vele kapcsolatos lehet-más-a-politika illúziót a mai szinten fenn tudja-e tartani. Ha igen, 2018-ban komoly meglepetést okozhat. Ha nem, akkor követi elődeit, a kisgazdapártot és a MIÉP-et abba a megsemmisülésbe, amelybe az illúziókra épülő pártok hullani szoktak.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. április 16. 02:26
Már miért bukott volna az LMP? Tavaly is hasonló eredményt ért el. A Jobbik 2018-as esetleges jó szereplése pedig legfeljebb csak ma tűnik komoly meglepetésnek. Addigra már ugyan nem fog. Sőt törvényszerűségnek. Attól függ, hogy a többség le akarja-e váltani a Fideszt addigra. Ha igen akkor jön a Jobbik. A vörösök már nem képesek vonzó alternatívát nyújtani, ráadásul önmagukat osztották széjjel és meg sok pártba, ami semmiképpen nem kedvez nekik. A Jobbikkal nincsen ez a probléma.
Brigadéros
2015. április 15. 22:37
Már amikor megalakultak, zavart ez a demagógia, hogy lehet más a politika...Nem lehet!...Mint ahogy a box sem, ott pofonokat osztogatnak, itt meg érdekek ütköznek és a hatalomról szól a dolog. Aki mást állít, hazudik, vagy ostoba... Schiffer viszont nem ostoba gyerek (az a fekete csaj, a helyettese, az meglehetősen, de így is csak 50%-a ostoba a tagságnak...). Ma reggel Schiffer elemezte a választásokat és azt mondta, a nép nem kér a rendszerváltó pártokból...azt elfelejtette hozzátenni, hogy az LMP-ből sem...2 % (kicsit nagyobb a mérési hibahatárnál...)...
Tintamin
2015. április 15. 20:48
Ez a Bencsik egy kurvaokos ember, kár, hogy szaros a nyelve Orbán seggétől.
Mindjárt
2015. április 15. 19:42
Mert nem magyar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!