1,2 milliárdért tenné rendben az agrártárca az Illatos úti veszélyes hulladékot

2015. április 29. 15:50

Államosítaná, majd 1,18 milliárd forintból felszámolná a Földművelésügyi Minisztérium a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyét. Az államosításra azért is szükség van, mert így EU-s pénz is felhasználható lesz a projekthez. Időközben kiderült: Orbán Viktor is be akarja járni a helyszínt.

2015. április 29. 15:50

Az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé a Földművelésügyi Minisztérium (FM) – tájékoztatta a szaktárca szerdán az MTI-t. A Budapesti Vegyiművek telephelyén az évek során felhalmozott veszélyes hulladék környezeti kockázatának megszüntetése érdekében gyors és hatékony állami beavatkozásra van szükség – jelezte közleményében a minisztérium.

A helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében ezzel együtt szükség van arra is, hogy az érintett terület állami felelősségi körbe kerüljön. A kormány ezért megvizsgálja, hogy a felszámolási eljárást milyen módon lehet minél előbb lezárni, szükség esetén törvénymódosítással – hangsúlyozta az FM. A felszámolási eljárás mielőbbi lezárására azért van szükség, hogy állami felelősségi körbe lehessen vonni a területet, és a kármentesítés is mielőbb megtörténhessen – összegezte közleményében a szaktárca.

Az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán azt mondta, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél (BVM).

Az államtitkár kitért arra: a céget 1993-ban privatizálták, 2000-től tulajdonosi szerkezete folyamatosan változik, és a társaság 2007 óta felszámolás alatt áll. A vállalathoz több telephely is tartozik Budapesten és a fővároson kívül is, de jellemző, hogy valamennyi környezeti kárral terhelt. A BVM főbb termékei között szerepelt a klór, a kénsav, a hypo, de enyvek, műtrágyák és különféle ásványi sók, valamint növényvédőszerek is.

Az államtitkár úgy vélekedett: a felszámolási eljárás végén sem lesz arra pénz, hogy az Illatos úton a környezeti károkat felszámolják, ezért az államnak is szerepet kell vállalnia ebben. A szaktárca pedig arra készül, hogy az unió jelenlegi költségvetési időszakában a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében fordít pénzt a kárfelszámolásra. Ehhez azonban állami felelősségi körbe kell kerülnie az ügynek, mert magánterületen ilyen állami beavatkozásra nincs mód - közölte.

Orbán Viktor segítő szándékát fejezte ki az Illatos úti veszélyes hulladék ügyében

A miniszterelnök segítő szándékát fejezte ki szerdán Budapesten újságírók előtt az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanításával kapcsolatban. „Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni” – mondta Orbán Viktor a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezésről.

A kormányfőt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.

Előzőleg Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ülésén napirend előtt bejelentette: főpolgármesterként a kormányhoz is fordul a probléma miatt, és a lakosságnak a főváros a saját mozgásterében minden támogatást megad. Közölte, felkéri Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen. Tarlós István ugyanakkor hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzatnak jogi felelőssége és feladata nincs az ügyben, így mozgástere sincs.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által „okozott súlyos kockázatok miatt” korábban a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást. A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta, szerdán a Jobbik szakemberekből álló zöld kommandó felállítását javasolta, mert – mint írták – a kormány is elismerte, nem csak Ferencvárosban találni potenciálisan veszélyes területeket.

Az Illatos úti szennyezésről először a 444 riportja számolt be.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. április 29. 17:10
Tipikus jelenlegi magyar példa. 1993. Privatizálták a Budapesti Vegyiműveket (ipari üzem) 2015..Az Illatos úti telephely végleges ártalmatlanítására a Földművelésügyi Minisztérium igényt terjeszt a kormány elé. 2015. Orbán Viktor: „Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni” Kedves Hazám! Miért a Földművelésügyi Minisztérium? Miért Orbán Viktor? Miért nem a saját elvállalt, számon is kérhető dolgával foglalkozik mindenki, mellesleg a fizetéséért? Vagy több posztot, a fizetéssel együtt, fel kell számolni!
becike4
2015. április 29. 16:24
Mennyit kap ebből a huszadik alvállalkozó,aki a tényleges munkát elvégzi?
tango47
2015. április 29. 16:07
Ha valaki ilyesmivel foglalkozik, annak illene tudni, hogy mi a különbség a -BA, -BE és a BAN, -BEN között. Rossz példa: "1,2 milliárdért tenné rendben..." Jó példa: 1,2 milliárdért tenné rendbe ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!