Rogán: Ez szocialista brókerbotrány

2015. február 26. 19:00

Gyakorlatilag Bajnai Gordonhoz és köréhez vezetnek a Buda-Cash-brókerbotrány szálai, ha hiszünk Rogán Antal szavainak. A Fidesz frakcióvezetője részben a Kulcsár-ügy és a Globex-botrány szereplőit véli felfedezni a történetben.

2015. február 26. 19:00

Szocialista brókerbotránynak tartja a Buda-Cash-ügyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki egyúttal arról biztosította a kisbetéteseket, hogy meg fogják kapni a pénzüket. A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kulcsár-ügy után, amelyben szerinte személyi összefonódások voltak vezető szocialista politikusok családtagjai, munkatársai, valamint a Kulcsár-ügy főszereplői között, itt az új szocialista brókerbotrány. A Buda-Cashnél csaknem százmilliárd forintot tüntettek el az ügyfelek, köztük a DRB bankcsoport kisbetéteseinek pénzéből, jelezte Rogán Antal, aki szerint fel kell tenni a kérdést: kik tették ezt lehetővé.

Szerinte Bajnai Gordon volt kormányfő megbízott a Buda-Cash embereiben, hiszen a miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Szintén Bajnai Gordon kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklós, aki egyébként Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden politikai kapcsolatot, miután nyilvánvalóvá vált, hogy Bajnai embere, mondta Rogán Antal, aki azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Rogán Antal kifejtette továbbá, hogy 2009-ben a parlament az IMF-re hivatkozva olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.

A mostanit megelőzően - folytatta - legutóbb 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó helyszíni ellenőrzést a Buda-Cashnél az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett, mindössze egy hárommillió forintos büntetést rótt ki. Jól tudták tehát akkor a Buda-Cashnél, hogy öt évig nem kell újabb átfogó vizsgálatra számítaniuk, mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot, amikor még tízmilliárdokat lehetett volna megmenteni az ügyfelek pénzéből? - tette fel a kérdést a politikus, kiemelve, hogy a mostani nemzeti banki vizsgálat az első napon feltárta a csalássorozatot. Rogán Antal szerint az is kérdés, hogy 2010-ben miért éppen májusban, az új kabinet megalakulása előtt tartották olyan fontosnak a gyors vizsgálatot a Buda-Cashnél. Mit tudott Bajnai Gordon kormánybiztosa, Antali Károly? - kérdezte.

A frakcióvezető szerint mindezeket a felvetéseket tisztázniuk kell a hatóságoknak, de az is lehet, hogy erre parlamenti eszközöket is igénybe fognak venni. Hozzátette, a lehető legszigorúbb, legalaposabb vizsgálatot várják el a hatóságoktól, amelyeknek ki kell deríteniük, hová lett, kiket gazdagított az elcsalt pénz.

Rogán Antal a betéteseket arról biztosította, a pénzük biztonságban van, azt a betétbiztosítási alap garantálja, a Magyar Nemzeti Bank pedig törvényi felhatalmazással fel tudja tőkésíteni hitellel a betétbiztosítási alapot annyira, hogy minden kisbetétes megkaphassa pénzét. Windisch László, a jegybank alelnöke kedden jelentette be, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható DRB-bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el.

Tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Habony Gucci
2015. február 27. 20:55
balbakó [Hozzászóló kiszűrése] 2015. február 27. 08:04 1 3 @Habony Gucci Akkor most az oligarchákat kirúgja Orbán vagy nem? A kérdés jó Mivel orbán a legnagyobb oligarcha maffiózó - Mért Szaros Lürinc strómanján keresztül, így elég nehéz helyzetben van Kirughatná a szotyis cimboráját, a neki utasításokat adó legnagyobb "magyar" uszorást , csányit, (copyright lázár) de akkor lehet hpgy véletlen baleset érné mint Kennedyt
Barnabox
2015. február 27. 14:36
Rogán menjél te a sunyi p.... ba! Volt öt évetek! Mindenre volt energiátok, csak éppen erre nem!Annyira tudtátok mondani: megvédjük az embereket a bankoktól, a nyugdíjpénztáraktól, az IMF-től, Bajnaitól, Gyurcsánytól, stb.stb. Miért nem léptetek hamarabb ha szúrta szemeteket valami! Most utólag vagy ilyen k... okos?! Ettől sokkal kisebb ügyekben is nagy görögtüzet tudtatok csinálni! Most meg jössz ezzel a hasbaakasztó szocizással! Ja... hogy jön a tapolcai választás!! Mert az a legfontosabb, hogy újra nyerjen az okos, talpig becsületes, az emberekért kiálló,és a kisembereket megmentő Fidesz! A fene egyen meg ahol vagy!
csuka
2015. február 27. 11:40
Anyám borogass! Itt egy újabb FIDESZ-es hülye: "Furcsa módon ugyanazok az emberek kerülnek elő az ügyben, akik korábban már eltüntettek pénzt, köztük közpénzeket is a nyilvánosság elől - mondta Varga Mihály. Példaként említette a Globex volt vezetőjét, Gyarmati Jánost, a Buda-Cash korábbi vezérigazgatóját. Adódik a kérdés, hogy akivel kapcsolatban egyszer már bűncselekmény felmerült, vagy pláne, akivel szemben jogerős bírósági ítélet van, az mit keres még a gazdasági életben, hogyan lehet rá pénzt bízni - fogalmazott a miniszter." --- Igen, igen Misike! Hogy lehet rábízni? Tőled, mint felelőstől ezt mi kérdezzük. Mégis mi a fenét csináltatok - a lopáson kívül - az elmúlt öt évben? Kulturáltabb helyeken ilyenkor mond le a felelős miniszter...
BőröndÖdön
2015. február 27. 11:32
Hunvald Tóni maszatol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!