Az ügy lecseng – a romhalmaz marad

2015. február 18. 13:52

Tizennegyedikén, szombaton arra a meglepő hírre ébredt az ország, hogy „tovább csökkent a hazánkba érkező menekültek száma”. Mintha eddig is csak arról lett volna szó, hogy egyre kevesebben érkeztek ide, igazából mindjárt el is fognak fogyni.

2015. február 18. 13:52
Lévai Júlia

Arra viszont annál inkább, hogy mi mindent is világít meg az itthoni viszonyainkra nézve ez a helyzet.

Ha egyetlen jelzős szerkezettel akarnám kifejezni, elég lenne annyit mondani: a legkétségbeejtőbb provincializmust. Ez azonban, azt hiszem, kevés. A mélyben egészen elborzasztó a kép. Elég csak arra ránézni, hogy milyen egy demokratikus állami közszolgálati rádió- és tévészervezet – a Bayerischer Rundfunk – tematikus beszámolója, és hogy mennyire elképzelhetetlen bármi hasonló az itthoni közszolgálatban. Már az sem fordulhat elő, hogy egyáltalán megjelenjen a szóban forgó ügy minden szereplőjének az érve, és hogy a szereplők szavait ne az őket kommentáló, pártos újságírók átfogalmazásában halljuk. Hát még, hogy olyan mondatok kerüljenek be a tudósításba, mint például ez: „A kormány tanácstalan a tekintetben, hogy mi állhat a hirtelen roham mögött.” Magyar közszolgálati újságíró nemhogy nem írhat le olyasmit, hogy az Orbán vezette kormány ismeri a dilemma fogalmát és hogy létezhet a világon bármi, amit nem tud, de föl sem merül benne, hogy ilyesmit egyáltalán le lehetne írni. Ez az ott lévők számára akkora képtelenség, hogy a vízió elnyomására már nem is kell külön öncenzurális energiákat pazarolniuk.

De ami még feltűnőbb, az az, ahogyan a tudósításból kristálytisztán kirajzolódik a demokratikus működés megőrzésének mindent felülíró igénye. A kormány hozzáállása egyáltalán nem makulátlan, de a politikai stratégiája igen. Ha a Bajor Menedékügyi Tanács kifogást emel a lépéseivel szemben, akkor változtatnia kell a stratégián, mert a Tanácsnak van súlya. Ugyanígy súlya van annak is, hogy mit mond a rendőrszakszervezet és a szociális ügyek szakértője. És szemmel láthatóan attól van súlyuk, hogy kizárólag a kompetenciájukat képviselik. Ezen kívül ugyanis semmiféle hatalmi erőviszonyok képviseletéhez nincsen közük. A bajor rendőrszakszervezet nem arról beszél, hogy milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban a várótermek falaihoz állítani a vonatokról leparancsolt migránsokat, hanem arról, hogy mivel Koszovóban nagy a szegénység és nincsenek perspektívák, megérti a menekülők döntését. Ezért, vállalva az érdekeik képviseletét, ellenzi a rapid megoldásokat, a tömeges kitoloncolásokat. Ahogy a Menekültügyi Tanács képviselői sem ahhoz adnak muníciót a miniszterelnöknek, hogy egyoldalú képet festhessen fel a migránsokról.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. február 18. 23:17
Mi értelme van annak, ha valaki azt mondja , hogy a fal fehér és valóban az, akkor a kérdést megvilágítsuk több oldalról? Én nem tudom, hol képzik ezeket az üres kommunikátorokat, de rohadtul unalmasak.
NotaBene
2015. február 18. 22:11
2014-ben a 42 777 ember kért menedéket Magyarországon, Negyedéves bontásban: 1. (J–M) 2 736 2. (Á–Jú) 2 699 3. (Jl–Sz) 8 711 4. (O–D) 28 631 (Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnvn001.html) Tényekkel is alátámasztható az, hogy "tovább csökkent a hazánkba érkező menekültek száma"?
gepida
2015. február 18. 17:00
A cikk megállná a helyét a HVG-ben, vagy az Indexben is.
tango47
2015. február 18. 16:27
Demagóg leszek: vendégül kellene látnia egy-két menekült családot a saját otthonában! Másnap már nem lenne ilyen megértő! Dehát nem is az ő lakása közelében van a befogadó állomás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!