Kilenckor alacsony a részvétel Veszprémben

2015. február 22. 10:02

Kilenc óráig a választásra jogosultaknak csak az 5,66 százaléka ment el szavazni Veszprémben az időközi országgyűlési választásokon. Az ország több pontján tartanak még időközi polgármester, valamint nemzetiségi választásokat.

2015. február 22. 10:02

A választásra jogosultak 5,66 százaléka, 4169 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,29 százaléka (7 586 választó) szavazott. Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A választói névjegyzékben szereplők száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 73 674, ebből a külképviseleteken voksolna 42 szavazó, átjelentkezéssel pedig – a választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen – 57 választó.

Nem csak Veszprémben választanak vasárnap

Két településen ma időközi polgármester-választást tartanak, mindkét településen azért, mert a korábbi polgármester lemondott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón tavaly októberben Kiss Tibor Istvánt választották polgármesternek, de a településvezető november 30-ai hatállyal lemondott. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, Horváth Béla és Sáfián Ádám indul. A választói névjegyzékben csaknem kétezer-ötszáz abaújszántói lakos szerepel. 

A Csongrád megyei Szatymazon szintén polgármestert választanak vasárnap. A faluban azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly októberben megválasztott polgármester, Kormányos László betegsége miatt kénytelen volt lemondani posztjáról. Kormányos László január 4-én elhunyt. 

Az időközi polgármester-választáson a jelenleg a községet alpolgármesterként irányító Barna Károly, a Fidesz-KDNP jelöltje és három független jelölt, Márta Ferenc, Novák Pál és Fülöp Zoltán indul. A falu mintegy négyezer-egyszáz választópolgára négy szavazókörben adhatja le voksát.

Vasárnap négy roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna, ám ezek a választások jelöltek hiányában elmaradnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bököny, a Zala megyei Cserszegtomaj, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolya és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékas roma választói legközelebb a következő általános választásnál, 2019-ben szavazhatnak nemzetiségük képviselőjelöltjeire.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2015. február 22. 14:08
Majd megnyeri a Kész gyerek, a 10% 51 százalékával, oszt lesz itt kormányváltó hangulat...
koronaszepe
2015. február 22. 12:04
Nem akarnak beleülni a "Kész"-be?
Julismama2
2015. február 22. 11:59
Valamelyik ellenzéki gittegylet visszavonta csapatait az utcáról, mert többször szóváltásba keveredtek a járókelőkkel.........:)
kuwiq
2015. február 22. 11:34
Az alacsonyabb részvétel eddig többnyire a "független" vagy "baloldali" jelölteknek kedvezett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!