Gyurcsány szerint diplomáciai kudarc Putyin látogatása

2015. február 13. 14:00

A DK elnöke szerint Vlagyimir Putyin budapesti látogatása diplomáciai kudarc, az csak az orosz elnök érdeke, mert tudja vele demonstrálni, hogy van olyan uniós ország, amelyik szóba áll vele. Gyurcsány Ferenc szerint az egészen más lapra tartozik, hogy anno ő is többször találkozott az orosz vezetővel, mert az a Putyin egy másik Putyin volt még akkoriban.

2015. február 13. 14:00

A Demokratikus Koalíció szerint Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatása diplomáciai kudarc Magyarország számára. Gyurcsány Ferenc pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a novemberi, ausztráliai G20 csúcstalálkozó óta nincs olyan európai vezető, amelyik hajlandó lenne egy kétoldalú találkozón részt venni az orosz elnökkel. A látogatás kizárólag Putyin érdeke, mert meg tudja törni a vele szemben kialakult „bojkottot” és azt tudja demonstrálni, hogy van olyan uniós ország, amelyik szóba áll vele – értékelte.

A DK elvárja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegye világossá, „vége van a pávatáncnak, a dülöngélésnek Moszkva és Brüsszel és Berlin között”, mert Magyarország elkötelezte magát az EU-s szövetségesei mellett. Magyarország nem abban érdekelt, hogy gázvásárlási megállapodást kössön Oroszországgal, hanem abban, hogy a 28 uniós tagállam közösen állapodjon meg, ugyanis így lényegesen kedvezőbb feltételeket lehet elérni – folytatta Gyurcsány Ferenc, aki szerint udvariasan, de kellő határozottsággal el kell mondani Vlagyimir Putyinnak, befejeződött az a történelmi időszak, amikor Magyarország gázellátása szinte kizárólag a Gazprommal kötött megállapodáson múlott.

Arra is kitért, hogy Angela Merkel német kancellár korábbi látogatását követően a miniszterelnök „visszavonult a reklámadóból, visszavonta a bankadót (...) és már azt mondja, most nem kíván hosszú távú gázszállítási szerződést kötni”. Eddig tartott az orbáni politika vélt szuverenitása, amelyik megtört a „józan ész hatására” – összegzett.

Arra a felvetésre, hogy miniszterelnökként ő maga is többször találkozott az orosz elnökkel, azt felelte: az Oroszországban 2011 decemberében, illetve 2012 márciusában tartott választásokig az Egyesült Államok és az EU vezetői alapvetően egy óvatos, demokratizáló politikusként tekintettek Vlagyimir Putyinra.

Orbán Viktor pénteki, ukrajnai látogatását Gyurcsány Ferenc kármentésnek minősítette, mondván: a kormányfő megpróbálja ellensúlyozni az európai és amerikai partnerekben Vlagyimir Putyin közelgő látogatása miatt felmerült ellenérzéseket. Hozzátette: Petro Porosenko ukrán elnök nem tehet különbséget az ország lakói között, ezért vélhetően megoldhatatlan feladat elé állítaná annak a kérésnek teljesítése, hogy magyar nemzetiségű állampolgáraik ne vegyenek részt az országban zajló harcokban.  

Más kérdésre embertelen és a gyászt megszégyenítő magatartásnak evezte, hogy a Jobbik XIII. kerületi önkormányzati képviselője nem állt fel, amikor az önkormányzat megemlékezett az elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbiról.

A sajtótájékoztató végén Molnár Csaba alelnök újságírói kérdésre elmondta, két hete tárgyalnak a szocialistákkal a tapolcai időközi választáson indítható közös jelöltről és a helyi szervezetek már megállapodtak a személyről. A megállapodásra most a két párt elnökségeinek kell „rábólintaniuk”, ami napokon belül megtörténhet – közölte. Az EP-képviselő a jelöltet egyelőre nem akarta megnevezni, de azt mondta, örülnének ha majd az LMP, a PM és az Együtt is támogatná. Hozzátette, ezeket az ellenzéki pártokat már megkeresték az ügyben, de a Jobbikkal semmiképpen sem fognak össze.

Az MTI csütörtöki információi szerint az MSZP Pad Ferenc ajkai önkormányzati képviselőt, szakszervezeti vezetőt indítja a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson.

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. február 15. 08:29
Ez az ember nem figyeli a híreket..és meggebed a féltékenységtől..
zolka50.50
2015. február 14. 22:02
Az olyan megkapó, ahogy Fletó karózza tököt! (Mármint tenyerével kitámasztja a hülye fejét.)
tango47
2015. február 14. 08:38
Mennyi ideig gondolkozhatott ezen: diplomáciai kudarc egy államfő vendégül látása. A diplomáciai győzelem ezek szerint, ha mindenkit leberszélünk arról, hogy idejöjjön. És ezt még szemlézik is!
áfonya
2015. február 13. 22:11
Ballib fél Putyintól,,nem csodálkozom hisz a főnökük volt.Képen még gyf láthatóan Putyin csicskása volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!