Terjesztésnek minősülhet a közös füvezés is

2015. január 14. 13:16

Kábítószer terjesztésének vádjával indítottak eljárást egy budapesti főiskolás ellen, mert az barátjával közös füvezéskor átadta annak a spanglit. A bíróság két évig tartó szabadságvesztésre is ítélheti.

2015. január 14. 13:16

Ha közös kannabisz-fogyasztáskor valaki átadja a másiknak a füves cigarettát, már az is terjesztőnek minősül – olvasható a TASZ blogján. Ezzel a váddal indítottak eljárást egy budapesti főiskolás ellen is, akit a barátjával való közös füvezéskor értek tetten a rendőrök. A fiatal magára vállalta, hogy átadta a spanglit, így komoly büntetéssel is számolhat.

A fogyasztót és a terjesztőt terhelő jogkövetkezmények között nagy különbség van: a fogyasztó választhatja a hat hónapos elterelést, mely nem jár büntetett előélettel. A terjesztőt viszont bűnügyi nyilvántartásba veszik és két évig terjedő szabadságvesztésre is büntethetik. A felelősségre vont fiatal a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegély-szolgálathoz fordult.

A múlt csütörtökön megtartott tárgyaláson a TASZ ügyvédje a büntetőeljárás felfüggesztését kérte arra hivatkozva, hogy a főiskolás valójában nem terjesztette, csak közösen fogyasztotta a kábítószert. Kérését a bíróság elutasította.

A Büntető Törvénykönyvbe 2002-ben került be a közös fogyasztás céljából történő átadás, így a füves cigit közösen elszívók is választhatták az elterelést. 2004-ben azonban az Alkotmánybíróság megszüntette ezt a lehetőséget, mivel az kiskapuként szolgálhat a terjesztőknek, hogy fogyasztóként elkerüljék a büntetést.  

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. január 14. 20:28
A KURVA ANYÁTOK! Ennyit tudok hozzátenni ahhoz az idiotizmushoz, ami a Fidesz maga. Élhetetlen lett ez az ország.
Ouroboros
2015. január 14. 19:22
Verjék meg az istenek, aki ártatlan fiatalokat börtönnel fenyeget SEMMIÉRT. SEMMIÉRT. SEMMIÉRT.
fersala
2015. január 14. 19:08
A feles felét átadhatom?
GV0917
2015. január 14. 15:27
Pedig tudhatták volna, hogy "közös lónak túros a háta"!Ez a közösségi érzések "non plus ultra-ja"! Közös SZÍVÁS-közös ÉLVEZET-közös BÖJT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!