Eltávolíttatná a székely molinót a Kovászna megyei prefektus

2015. január 22. 16:57

Még decemberben helyeztek az RMDSZ helyi vezetői egy székely zászlóra emlékeztető molinót a sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatal elé, az ellen tiltakozva, hogy a prefektus bírságot szabott ki a magyar himnusz énekléséért. A prefektust azóta leváltották, hivatali utódja most a molinó eltávolítását kéri, mert a helyszínen Havasalföld és Moldva egyesülését akarják ünnepelni.

2015. január 22. 16:57

A sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatal elé tiltakozásképpen elhelyezett Székelyföld-molinó eltávolítását kéri az RMDSZ helyi vezetőitől Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa – közölte csütörtökön az Agerpres román hírügynökség.

A prefektus levélben kérte Tamás Sándort, Kovászna megye önkormányzatának elnökét, és Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy vegyenek részt január 24-én a Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulójára szervezett ünnepségen, és távolítsák el annak helyszínéről a korábban tiltakozásképpen elhelyezett Sic - Terra Siculorum feliratú molinót. A székely zászlóra emlékeztető, 12 négyzetméteres molinót tavaly december 15-én helyezték ki az RMDSZ vezetői a prefektusi hivatal elé az ellen tiltakozva, hogy az akkori – azóta leváltott – prefektus a magyar himnusz énekléséért bírságot rótt ki.

A kormány Kovászna megyei képviselője csütörtöki levelében román civil szervezetek tiltakozására hivatkozik, amely szerint az egyesülés ünnepségének a helyszínére kihelyezett Székelyföld-molinó „szélsőséges gesztus és provokáció, mely meggyalázza a románokat, sérti nemzeti érzéseiket”. A prefektus által idézett szervezetek szerint „az etnikai alapú területi autonómiát hirdető tábla” sérti „a románok nemzeti méltósághoz való jogát”.

A román fejedelemségek egyesülésének, és Románia megalakulásának 165. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen román fiatalok egy csoportja 150 méter hosszú román zászlóval kíván felvonulni.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2015. január 23. 06:59
Ennek is van érthető magyarázata: Románia annyira régi, hogy szinte csak őstörénete van. Moldva és Havasalföld már a korai Kréta korban egyesültek a pre-ólatin tektonikus mozgások következtében. Nem sokkal később a dicső órómán nép egy része a román őshazából a későbbi Egyiptom területére vitte át a civilizáció világító lámpását. (Az órómánoknak már akkor elemes lámpásaik voltak.) A galád egyiptomiak csillagot és holdat ábrázoló molinókkal terelték el a csillagászatban már akkor jártas órománok figyelmét. Közben ellopták az írás. piramisépítés, csillagászat technikáit, a tudósokat pedig "Motteer Fokkeer Gheepsee" egyiptomi gyalázkodások közepette elűzték. Hát ezért útálják a románok a molinókat.
foton
2015. január 22. 20:57
Ez a cucu nem a Chattanooga Choo Choo? Mert nagyon zakatol.
drkovax
2015. január 22. 17:27
A kép alapján nem hiszem, hogy útban lenne a vonulásnak ez a transzparens. Akkor meg mi a baj ? A románok nem Charli Hebdo ?!
dávid
2015. január 22. 17:08
Vonuljanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!