Migrációs Stratégia (2013)

2015. január 12. 09:42

Magyarország a területén megjelenő migráció szabályozása és ellenőrzése során hatékony kommunikációval elősegíti, hogy a társadalom tagjai hiteles információhoz jussanak a migrációs folyamatokról, és ezáltal csökkenjenek az e folyamathoz kapcsolódó előítéletek.

2015. január 12. 09:42
Belügyminisztérium

A stratégia kialakításának elméleti alapja, hogy Magyarország a területén megjelenő migráció szabályozása és ellenőrzése során

  • egyrészt támogatja a legális migráció minden formáját, jogi eszközei révén lehetőséget biztosít a huzamos idejű tartózkodásra, a letelepedésre, a magyar állampolgárság megszerzésére (honosításra). Ez utóbbi körben külön figyelmet fordít a magyar diaszpórához tartozó személyek (mint privilegizált személyi kör) egyszerűsített honosítására az ilyen eljárást kezdeményezők lakóhelyüktől történő elszakadása kötelezettségének mellőzésével; (mozgás szabadságának biztosítása)
  • másrészt eleget tesz menekültügyi nemzetközi és európai uniós kötelezettségeinek, a menedéket kérelmezők számára a nemzetközi és a hazai normákban előírt védelmet biztosítja; (nemzetközi védelem biztosításának elve)
  • harmadrészt elősegíti a huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldiek: legális migránsok és nemzetközi védelmet élvezők társadalmi beilleszkedését; (integráció elve)
  • negyedrészt a hontalanság eseteinek csökkentése mellett hathatós segítséget kíván nyújtani a hontalanok számára, önálló, magas szintű védelmet kínáló jogállással; (hontalanok védelmének elve)
  • ötödrészt határozottan fellép az országba való beutazás és tartózkodás szabályainak megsértése avagy az országban való tartózkodásra jogosító lehetőségekkel való visszaélés esetén fennálló jogellenes állapot megszüntetése érdekében; (illegális migráció elleni határozott fellépés elve)
  • végül hatékony kommunikációval elősegíti, hogy a társadalom tagjai hiteles információhoz jussanak a migrációs folyamatokról, és ezáltal csökkenjenek az e folyamathoz kapcsolódó előítéletek. (kommunikáció fontosságának elve)

*

A Belügyminisztérium által előkészített Migrációs Stratégiát 2013-ban fogadta el Orbán Viktor miniszterelnök.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ezaz
2015. január 12. 13:53
Orbán 10 percenként köpi szembe magát, ha az érdekei úgy kívánják. Mára már a fideszesek egyetlen érve is csak az, hogy a többi se jobb.
Robinzon Kurzor
2015. január 12. 11:09
Norvégok, haza!
Sinistra
2015. január 12. 10:37
Az a szerencse, hogy Mo csoro, nem szivesen maradnak menekultek az orszagban. De az is igaz, az oshonosok jo resze sem szivesen.
emhem
2015. január 12. 09:50
gondolatmenetem a szomszédból: és ahmed, a hős rendőr? őt is tiltsuk ki franciaországból? vagy izé.. melyik országról is van szó? magyarországról? ja igen. szóval.. elég volt a magyar bevándorlókból! rakjuk őket ki londonból, bécsből és berlinből! hogy micsoda? a magyarország_ra_ bevándorlókból van elég? vannak bevándorlók magyarországon? ja, tényleg vannak: hiszen mi osztogatjuk nekik az állampolgárságunkat! http://index.hu/gazdasag/2014/09/16/magyar_nyelven_szavaltak_szep_magyar_szoveget/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!