Az LMP ellenzi az atomtörvény módosítását

2015. január 11. 12:52

Az LMP azt szeretné, ha erősödne az atomenergetikai projektekhez kapcsolódó parlamenti kontroll és a nyilvánosság szerepe, és ha nagyobb volna a kormányzati felelősségvállalás atomügyben.

2015. január 11. 12:52

Az LMP azt szeretné, ha erősödne az atomenergetikai projektekhez kapcsolódó parlamenti kontroll és a nyilvánosság szerepe, ezért nem támogatja az atomtörvény tervezett módosítását – mondta Keresztes László Lóránt, a párt elnökségi tagja vasárnap Pécsen, sajtótájékoztatón.

 
A politikus megítélése szerint a nyilvánosság egyre erőteljesebb kizárása tapasztalható a Pécs környéki uránbányászati elképzelésekkel, a Paksi Atomerőmű bővítésével és a baranyai Boda közelébe tervezett nagy radioaktivitású hulladékok tárolójával kapcsolatban, holott ennek éppen az ellenkezője lenne indokolt.
 
Az atomtörvény módosításával bizonyos folyamatok nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé válnának, egyes dokumentumok, információk már peres úton sem kerülhetnének nyilvánosságra – közölte.
 
Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: az LMP az eddiginél nagyobb kormányzati felelősségvállalást szeretne látni az általa atomipari komplexumnak nevezett három tervhez kapcsolódóan.
 
Hozzáfűzte, a párt ennek jegyében kéri a kormányt, hozza nyilvánosságra a Wildhorse cégnek a Pécshez közeli kutatófúrásokról és az uránbányászat megvalósításáról szóló tanulmányát, s azt, hogy a készítéséhez milyen, korábban közpénzekből folytatott kutatások keretében szerezett információkat használt fel.
 
Szeretnénk tudni, mi a kormány álláspontja, milyen választ adott a befektető társaságnak, valamint azt is, milyen befektetők, milyen céllal érdeklődnek a mecseki uránbányászati lehetőségek iránt, s mi a kormányzati stratégia a Magyar Urán Zrt. kiemelt jelentőségű szervezetté nyilvánításával – sorolta.
 
Kóbor József, az LMP nukleáris biztonsági szakszóvivője azt mondta, hogy az uránbánya esetleges megnyitásának és a nagy aktivitású hulladékok elhelyezésének előkészítési folyamatába a helyi községeket vonják be társulás formájában, ugyanakkor a közeli, mintegy 150 ezer lakosú Pécset kihagyják belőle, s ez elfogadhatatlan.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebasz
2015. január 11. 23:45
Az LMP-nek is rezsicsökivel, meg ingyenpénzzel, jó sok sárdobálással, tömény korrupcióval, elvtelenül, következetlenül kellene politizálni mert így maradnak 5% körül. A szakpolitika és a komolyabb témák, mint pl. a szabadkereskedelmi egyezmény stb. egyszerűen nem érdekli a zömmel primitív magyar választói réteget. Ide rezsicsöki, vagy valami hasonló agyatlanság kellene, mert ez így kevés lesz...
paraklétosz
2015. január 11. 17:10
Gondolom, ha ők kerülnének kormányzásra, akkor egy üvegszobából, kihangosítással, óriás kivetítőkkel és online közvetítéssel hoznák a döntéseket. Mondom: ha, na, ezért sem.
harcimarci
2015. január 11. 15:23
Én meg tudod,mit szeretnék,Schiffer? Felelős ellenzéki politizálást...de ti nem az orszag érdekeit szolgáljátok,hanem a saját érdekeiteket. Szagértőként màr bemutatkoztatok a széna lapátolástól kezdve a becsi sajtótájékoztatóig,ami arrol szólt,hogy szerintetek itt megsértik a zsebszerződéses osztrákok jogait,bakker. Amikor Washington sorra elbukta a közép-europai erőmű tendereket és az europai zöldekkel nyomatták az alternativ energia szlogent, ti is beálltatok a kórusban.Persze a kórus néma marad palagaz ügyben, pedig ha valami, ez környezetszennyező. Vajh,mikor láthatjuk Szél Bernikét az USA követség elott hangszóróval demonstrálni.Valami azt súgja hogy sohasem. Felszólalt ok eromu ügyben.Hogyhol ez,hol az nem átlátszó. De nem demonstráltak a brüsszeli kirendeltség elott,hogy a tipp tárgyalások az EU és USA között miert folynak a nyilvánosság teljes kizárásával..nem,nem ez ügyben is CSAK a kormányt kritizálják. Az a bajom veletek,hogy egyetlen célpontot támadtok. A kormányt és a magyar érdekeket..es ehhez nem eleg eros ez az orszag. Nincs Ellenzéke csak sok kis alternativ kvazi kormánya És ez tényleg baj.
alex.leopardi
2015. január 11. 15:11
mindent elleneznek, még a csillagokat is az égen,szépen inflálódnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!