Áder: A nemzet erejét gyarapítják nemzetiségeink

2015. január 11. 16:54

A Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják, a németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik – mondta Áder János a német nemzetiségi önkormányzatok napján, hozzátéve: a németek alkotóereje és szorgalma településeinken, szellemi és sporteredményeinkben is megmutatkozik.

2015. január 11. 16:54
 

A Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják, a németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik – mondta Áder János államfő vásárnap Budapesten.

A köztársasági elnök a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron elmondott beszédében kijelentette: „Magyarország ezeréves történelme során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a nemzetiségi kisebbségek tagjaiban olyan magyar hazafiakat tisztelhetünk, akik közös értékeinket, kultúránkat, nyelvünket, sokszínűségében is egységes nemzetünk erejét gyarapítják”.

Az évszázadok óta a legnagyobb nemzetiségek közé tartozó németek alkotóerejének és szorgalmának eredménye falvainkon, városainkon, de kiemelkedő szellemi és sporteredményeinkben is megmutatkozik – fűzte hozzá az államfő.

Áder János Szent Istvánnak fiához, Imre herceghez írt intelmeit idézve kijelentette: az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Mint fogalmazott, az ide érkező nemzetiségek tagjai hűséggel és odaadással viszonozták gyámolításukat. A németség magyar hazafiként harcolt a polgárosodásért vívott szabadságküzdelmekben, és rájuk mindig számíthatott Magyarország az országépítésben, de az ország XXI. századi polgárosodásának előmozdításában is. 

Hozzájuk azonban a XX. században „bűnösen hűtlennek bizonyult hazájuk politikai vezetése” – idézte fel az államfő a II. világháborút követő kitelepítéseket. A kollektív bűnösség vádjáról szólva gy fogalmazott: az nem a hazai németség szégyene, hanem a politikai vezetőké, akik ezzel újabb fájdalmas sebet ütöttek saját nemzetükön. 

Mindezek miatt Áder János szerint olyan országot kell létrehozni, amelyben megkérdőjelezhetetlen érték az emberi és polgári jogok érvényesülése. Emlékeztetett: a huszonöt évvel ezelőtti szabadságküzdelmekkel mind a német, mind az európai újraegyesítést elősegítette Magyarország. 

Felidézte azt is: az Országgyűlés három éve január 19-ét a hazai németek kitelepítésének emléknapjává nyilvánította. 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tizenkilencedik alkalommal rendezte meg gálaestjét a német önkormányzatok napja alkalmából.

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. január 12. 02:22
"az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő." Tessék talán akkor egyesülni Szlovákiával Erdéllyel stb-vel! A sok nyelvű ország pedig még gyengébb és széthullik. lásd Trianon esetét.
Akitlosz
2015. január 12. 02:21
Már amelyik nemzetiség. Akad ilyen is, olyan is.
pitypang1125
2015. január 11. 20:35
" németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik – mondta Áder János államfő vásárnap Budapesten." Ez igaz! "Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják," Ez viszont csak részben!
simonszól
2015. január 11. 19:15
Magyarország történelme során fájdalmasan bebizonyosodott,hogy a velünk élő kisebbségek a legváratlanabb pillanatban fordulnak ellenünk.Rác járások,Dél Erdélyben a magyarok kiirtása a Mócok által,Gyulafehérváron a szászok szembefordulása a Magyarsággal,Dunántúli Sváb Köztársaság kikiáltása a második vh alatt,/lsd Kádár Gyula könyvében/galíciai bevándorlók valahanyadik generációjának magyar gyilkolása Kun Béla és hordája által,Szóval,hogy ne soroljam tovább :LÓFASZT mama!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!