Magyarázatot vár az EB a Déli Áramlat megépítését engedélyező törvényre

2014. november 24. 13:01

Maroš Šefčovič, az EB energiaunióért felelős alelnöke elmondta: nagyon aggódnak a Déli Áramlattal kapcsolatos magyarországi fejlemények miatt. Brüsszelben magyarázatot várnak arra a magyar törvényre, mely lehetővé tette, hogy az EU megkerülésével is megépítsük a gázvezeték hazai szakaszát.

2014. november 24. 13:01

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke egy interjúban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Budapest törvénnyel engedélyezte a Déli Áramlat orosz gázvezeték magyarországi szakaszának megépítését. „A mi pozíciónk teljesen világos: nagyon aggódunk a magyarországi fejlemények miatt” – jelentette ki Šefčovič abban az interjúban, amelyet a Respekt című cseh liberális társadalompolitikai hetilapban jelent meg. Hozzátette: az Európai Bizottság már levelet küldött a magyar hatóságoknak, amelyben kéri a törvény elfogadásának hivatalos magyarázatát.

Šefčovič emlékeztetett: az Európai Tanácsnak idén tavasszal az energiabiztonságról hozott döntése szerint az olyan nagy és fontos projekteknek, mint a Déli Áramlat, egyértelműen tiszteletben kell tartaniuk az érvényes európai jogszabályokat. „Nagy érdeklődéssel várjuk, milyen magyarázatot ad a magyar fél, hogy ez a törvény minként tartja tiszteletben a tanács következtetéseit. A további lépésünk ennek a válasznak a függvénye” – emelte ki az alelnök.

Arra a kérdésre, mit tehet az EB, ha nem elégíti ki a magyar fél magyarázata, Šefčovič kifejtette: nem tudja elképzelni, hogy a világ bármely országa, amely egy ilyen, az adott esetben egész Európát befolyásoló hatalmas infrastrukturális projektről, úgy döntene, hogy nem venné figyelembe azokat a szabályokat, amelyek az adott területen érvényesek. „Az Európai Uniónak itt az európai szerződések szigorú őreként és az európai jog garantálójaként kell fellépnie. Ezért nagyon intenzív tárgyalásokat fogunk folytatni a magyar partnerekkel” – nyilatkozta Šefčovičc.

A Respekt azon kérdésére, hogy képes-e az Európai Unió a Déli Áramlatnál valami jobbat kínálni a projektben érintett országoknak, Šefčovič azt válaszolta: „az energetikai unió, amelyet ki akarunk építeni, szerintem képes alternatívát nyújtani”. Megjegyezte, hogy komplex megoldásokra van szükség. „A Déli Áramlat projektje talán segítséget jelentene az országok bizonyos csoportjának, de másokat viszont kockázatoknak tenne ki. Mi az egész Európai Unió számára jó, komplex megoldást akarunk keresni” – hangsúlyozta az interjúban Maroš Šefčovič.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. november 25. 00:06
„az energetikai unió, amelyet ki akarunk építeni, szerintem képes alternatívát nyújtani” Aha. Szerintem meg nem. És azért nem, mert az maximum papíron létezik (ha egyáltalán), ez meg jövő ilyenkor már gázt szállít, pöcs!
1120
2014. november 25. 00:03
"Magyarázatot vár az EB a Déli Áramlat megépítését engedélyező törvényre." A Juncker-féle EB?! :)))))))))))))))))))))))) (Fetreng a röhögéstől.)
Mich
2014. november 24. 23:50
Egyedül Ukrajnának (aki ugye NEM EU-tag) terhes az új vezeték, mert ezzel elvesztik a zsarolási lehetőségüket és kénytelenek kifizetni a régi gázszámlákat az oroszoknak...
antioxi
2014. november 24. 19:07
Nem épül meg a Déli Áramlat bármennyire szükséges lenne. Ez lesz a "kompromisszumos ára" a Paksi Atomerőmű bővitésének. (Az igazi problémája az usa/eu-nak a Déli Áramlat megépitésével az, hogy Ukrajnát teljesen kikerülhető lenne az orosz gáz szállitása Europába. Igy Ukrajna zsarolási potenciálja megszűnne és jobban ki lennének szolgáltatva az oroszoknak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!