Az LMP szerint külpolitikája miatt elszigetelődhet Magyarország

2014. november 11. 14:57

Meszerics Tamás szerint elhibázott, hogy a kormány külpolitikájában deklaráltan szakított az értékelvű külkapcsolatokkal.

2014. november 11. 14:57

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy köt átláthatatlan gazdasági megállapodásokat diktatúrákkal, hogy közben szemet huny az adott országok jogtiprásai felett. Ezt Meszerics Tamás, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője írta közleményében kedden az MTI-vel, az azeri elnök keddi budapesti látogatására reagálva. Szavai szerint a teljesen irányt tévesztett külpolitika lassan végleg elszigeteli Magyarországot. Szóvá tette, hogy a stratégiai megállapodások megtárgyalása mellett egyetlen szó sem esett a nyilatkozatokban az azeri ellenzék bebörtönzött jogvédőiről és politikusairól, az ország drasztikus távolodásától a nyugati félteke értékrendjéről, vagy épp a Szumkvajit-térség borzalmas környezeti katasztrófájáról.

Különösen aggasztónak tartja, hogy a magyar közpénzből gazdálkodó Eximbank és az azeri Pasha Bank tervezett befektetési pénzalapjáról hallgatnak a felek. Az LMP szerint maximális átláthatóságot kell garantálni a pénzek felhasználásában, tekintettel az Orbán-rendszer és az Alijev-rendszer közpénz-kezelés terén mutatott aggasztó gyakorlatára – írta Meszerics Tamás. Az LMP-s politikus elhibázottnak és rövidlátónak nevezte az Orbán-kormány külpolitikáját, amely deklaráltan szakított az értékelvű külkapcsolatokkal. Mára hazánk súlyát szinte kizárólag az adja a külpolitikai porondon, hogy két értékközösség, az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk. Ha ezt gátlástalanul aprópénzre váltjuk, az már rövid távon is a sokat emlegetett nemzeti érdek aláásása – fogalmazott.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. november 12. 07:13
Mert az LMP nem vett még kínai árut (az összes európai világcég ott dolgoztat), mert Kína és Tibet viszonya nem rendezett ugye? Kit néztek hülyének faszkalapok? Végül Európa azért jár még előttünk, mert az ottani ellenzék nem doktriner faszokból áll, sajnos nekünk annak ellenére, hogy pontosan ezért a választók feltörlik velük rendszeresen a padlót, ilyen jutott. Képtelenek megújulni normális üzemmódra kapcsolni.
indiáner
2014. november 11. 23:52
Hétvégén Jeszenszky volt a Lánchíd Rádióban. Határozottan állította, hogy volt Iraknak vegyifegyvere, és igaza volt Bushnak, hogy megtámadta. A norvég és az amerikai ügyekben is természetesen arról papolt, hogy nem kéne őket kis országként provokálni. Ilyen szervilis csinovnyikok miatt siklott ki (vagy éppen pont nem siklott ki) a rendszerváltozás.
Tintamin
2014. november 11. 23:35
Az összes szakértőt kirúgták, Szíjjártó egy senkiházi, ostoba idióta. Ma már nem kell a külögy állományában lennie annak, aki diplomata akar lenni, így nyugodtan fel lehet tölteni a sleppel a külképviseleteket. Azt sem tudják, mit csinálnak, fogalmuk sincs, hogy működik a világpolitika. Mert mindenkit kirúgtak, aki nem volt kőfideszes. A szervilizmus és a szakmaiság sajnos nem férnek meg egymás mellett. A fidesznek (Orbánnak) pedig csak gerinctelen szolgákra van szüksége.
Ángyán Páván
2014. november 11. 19:10
Lompos farkas, fekete! Engem ugyan nem kapsz be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!