Vége az ingyenes pálinkafőzésnek

2014. október 21. 20:51

A jövő évi adócsomag részeként módosulhat az otthoni pálinkafőzés szabályozása is: már csak 50 liter párlat készíthető magánfőzésként, a kapcsolódó kedvezmények pedig csak gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak majd. A „chipsadót” kiterjesztik az alkoholos italokra is.

2014. október 21. 20:51

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyisége, ezenkívül a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznának.

A törvényjavaslat több ponton is módosítaná a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényt. Az általános indoklás szerint a jövedéki adózás területén az európai uniós szabályokkal kapcsolatos harmonizáció céljából módosul a bérfőzés és magánfőzés szabályozása, és megszűnik a tömény szeszes italokra alkalmazott differenciált jövedéki adómérték. 

A bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változna az eddigi adómentességről, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint jövedéki adót kellene fizetni. A magánfőzés esetében az előállított párlat után a magánfőzőnek jövő évtől évi 1000 forint átalányadót kellene fizetnie. A magánfőzésre beszedett adóbevételek a magánfőző lakhelye szerinti önkormányzatot illetnék meg. 

A javaslat 22 millió forintról 150 millió forintra emelné meg az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék esetén a jövedéki biztosíték összegét, továbbá 120 millió forintról 600 millió forintra az ásványolajtermékek után nyújtandó biztosíték összegét. A módosítást az elmúlt időszakban tapasztalt visszaélések indokolják – olvasható a részletes indoklásban. A kizárólag kenőolajat és üzemanyag-adalékot forgalmazó gazdálkodóknak ugyanakkor az általános 120 millió forintos jövedéki biztosíték helyett csak 6 millió forint biztosítékot kellene nyújtaniuk – olvasható a javaslatban. 

A törvényjavaslatból kiderül az is, hogy a tömény szeszek differenciált adómértéke miatt indított kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében 2015. január 1-jétől egy új termékkörrel, az alkoholos italokkal egészülne ki a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, kikerülnek ugyanakkor az adóköteles cukrozott termékek köréből azok a termékek, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, cukortartalma ugyanakkor nem haladja meg a 40 százalékot.

A pálinkára, illetve „az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét különböző gyógynövény felhasználásával előállított” italokra nem terjesztik ki a népegészségügyi termékadót. Más alkoholos italok esetén viszont így alakulhat a „chipsadó”: 5 százaléknál kisebb alkoholtartalomnál literenként 20 forint; 5 és 15 százalék közt literenként 100 forint; 15 és 25 százalék közt literenként 300 forint; 25 és 35 százalék közti literenként 500 forint; 35 és 45 százalék közt literenként 700 forint; 45 százalék felett literenként 900 forint.

Az indoklás szerint az európai uniós adóminimumok teljesítése érdekében, a forint/euró árfolyam változása miatt emelkedik a fűtőolaj és a targoncagáz adója, a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó adókedvezmények pedig csökkennek.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. október 22. 16:13
Aztán meg mégse.
Zsolt75
2014. október 22. 11:47
"a magánfőzőnek jövő évtől évi 1000 forint átalányadót kellene fizetnie." Ennyi. Az eu bekaphatja.
oskar
2014. október 22. 11:13
Dehogy van vége!!!! Nincs annyi finánc az országban!!!:-) Mert mindig is volt adómentes pálinka!!!
Laibach
2014. október 22. 08:04
"..Emellett a bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára (1 liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összegű jövedéki adót kell fizetni) változik az eddigi 0 százalékról..." http://mandiner.hu/cikk/20141021_vege_az_ingyenes_palinkafozesnek#comments Nice! Gondolom a pálinkafőzdék és az ott bérfőzetők majd kiugranak örömükben a bőrükből! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!