Tájékoztatta a KKM a norvég nagykövetet a Kehi-vizsgálat eredményéről

2014. október 23. 09:12

Tájékoztatta Tove Skarsteint, a Norvég Királyság nagykövetét a Kehi Norvég Civil Támogatási Alap ügyében folytatott vizsgálat eredményéről szerdán a Külügyminisztérium, és egyben átnyújtotta a dokumentáció angol nyelvű leiratát. A Kehi sajtóbeszélgetésen mutatta be a bizonyítékait, az újságírókat azonban nem győzte meg a hivatal.

2014. október 23. 09:12

Tájékoztatta Tove Skarsteint, a Norvég Királyság nagykövetét a Kormányzati és Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Norvég Civil Támogatási Alap ügyében folytatott vizsgálat eredményéről szerdán Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, és egyben átnyújtotta a dokumentáció angol nyelvű leiratát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szabó László hangsúlyozta a magyar kormányzat párbeszédre való törekvését, és ennek jegyében átadta a norvég nagykövetnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Vidar Helgesen norvég EGT- és EU-ügyi miniszternek szóló meghívó levelét.

A tájékoztatás szerint ezzel párhuzamosan Altusz Kristóf helyettes államtitkár Jean-Francois Parozzal, a Svájci Államszövetség nagykövetével folytatott megbeszélést ugyanebben a tárgyban, ismertetve és átadva a Kehi-jelentést.

Index: Ilyen lehetett egy koncepciós per

A Kehi sajtóbeszélgetésen mutatta be az Ökotárs elleni bizonyítékokat. Az Index összefoglalása szerint a bizonyítékok nem meggyőzőek, viszont pontosan illeszkednek a kormány elvárásaihoz. Az Ökotárs politikai elkötelezettségéről például egy szövegrészletet mutattak be egy belső jegyzőkönyvből, amiben Móra Veronika, az Ökotárs vezetője azt mondta: „Kiemelték, hogy az LMP-hez közük van közülünk egyeseknek. Ez igaz.” Azt már csak külön kérésre mutatták meg az újságíróknak, hogy a szöveg folytatásában Móra azt is elmondta, hogy a Kehi által hivatkozott adatok több évesek, és az Ökotársnak mint szervezetnek pedig nincs köze az LMP-hez.

A Kehi ugyan elvileg a teljes civil alappal kapcsolatban vizsgálódott, mégis csak azt a 4 milliárd forintnyi támogatást nézték át, amelyet nem a kormány oszt szét. A fennmaradó 36 milliárd forintnyi támogatással nem foglalkoztak. Az Ökotárs azért nem ismerte el, hogy a Kehinek joga van vizsgálódni, mivel a szervezet a magyar költségvetéssel foglalkozik, ennek a 4 milliárd forintnak pedig semmi köze a magyar költségvetéshez. A Kehi szerint épp ez a probléma, mivel a Norvégia és Magyarország közötti szerződésből nem következik, hogy ezt a pénzt kivonják az állami körből. A Kehi 63 pályázatból 61-nél talált szabálytalanságot. A négy milliárdos pályázati összegekből ezek a szabálytalan tételek pár tíz millió forintot tesznek ki.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2014. október 23. 20:10
Amit én kihámoztam a híradókból, cikkekből az, hogy kevés volt a pontosan meghatározott konkrétum (ezen a számlán, ez volt, ami ezért szabálytalan) és sok volt az általános megállapítás. Arra emlékszem, hogy, amikor a tűzoltók büntettek, leírták, hogy az "itt és itt levő fémlemezszekrényben az engedélyezett 20 l oldószer helyett 45 l volt" Vakartuk a fejünket, de nem tudtunk semmit sem cáfolni, mert tényleg annyi volt benne...
mákvirág
2014. október 23. 18:10
A norvég illetékes miniszter asszisztensének unokabátyjának a húga haladéktalanul indul lázárral tárgyalni, bár fogalma sincs miről van szó, miután balettművész......
Felebarát
2014. október 23. 18:07
Jött már válasz...vagy még röhögnek?
Droite
2014. október 23. 12:20
"A négy milliárdos pályázati összegekből ezek a szabálytalan tételek pár tíz millió forintot tesznek ki." 63/61 akkor ezek szerint a maradek 2 palyazat nyert osszesegeben ugy 3 milliard 950 millio forintot ha ezt a kovetkeztetest tudta levonni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!