Szigetvári: Ez nem győzelem volt

2014. október 19. 14:22

Amelyik ellenzéki párt győzelemként tekint az idei választási eredményekre, az hibázik, mondta az Együtt - A Korszakváltók Pártja országos politikai tanácsa vasárnapi, budapesti ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Szigetvári Viktor.

2014. október 19. 14:22

Az Együtt ügyvezető társelnöke úgy fogalmazott: a 2014-es három választás eredményeit egy ellenzéki párt nem tudja másként értékelni, mint kudarcként. A rendszerváltozás válságával szembenézni hajlandó, az elmúlt 25 évvel szemben kritikus, a szolidaritásban és a versenyben egyszerre hívő politika nem tudott többséget kapni, tette hozzá, és elismerte, hogy ebben az Együttnek is van szerepe, ez pedig komoly önkritikát is igényel szavai szerint. A baloldali pártok összefogása sok helyütt nem váltotta be a reményeket, de sok helyen sikereket értek el, jelentette ki, többek között példaként említve a zuglói polgármester-választáson győztes PM-es Karácsony Gergelyt.

A magyar politika megújítását célként kitűző Szigetvári Viktor kijelentette: büszkék arra, hogy az önkormányzati választáson önállóan, pártjuk alapítója, Bajnai Gordon nélkül is megállták a helyüket. Az Együtt-PM szövetségnek van jövője, fogalmazott.

Hozzátette, erről a témáról nem született döntés az opt ülésén, de a párt elnöksége bírja a tagság bizalmát, hogy a Párbeszéd Magyarországgal újítsák meg az együttműködést. Megjegyezte, ez a korábbitól eltérő együttműködést jelent, ugyanis három és fél évig nem lesz választás. Kérdésre válaszolva azt mondta, a Párbeszéd Magyarországért párttal nem egy hét vagy egy hónap alatt fogják megerősíteni a szövetségüket, de az ősz folyamán egy erős megállapodást kívánnak megkötni.

Szigetvári Viktor kijelentette: az Országgyűlésben és az önkormányzatokban folytatni akarják a magyar közélet megújítását, ennek során önállóan politizálnak, sem választási, sem pártszövegségre nem gondolnak sem az MSZP-vel, sem a Demokratikus Koalícióval. Pataki Márton, az országos politikai tanács alelnöke is azt mondta, hogy az idei három választás során nem sikerült elérniük a maguk elé kitűzött célt. Emellett viszont nem látnak más olyan politikai szereplőt, aki ezt a küldetést fel tudná venni, tette hozzá. Hangsúlyozta, önkormányzati képviselőiktől elsősorban azt várják el, hogy önállóan politizáljanak helyben, és próbálják meg gyakorlatba átültetni az Együtt átláthatósággal, a nyilvánossággal kapcsolatos elképzeléseit.

Pápa Levente, az Együtt pártalapítványának kuratóriumi elnöke bejelentette: az országos politikai tanács döntése alapján közalapítványukat Váradi Andrásról, az önkormányzati választás előestéjén elhunyt polgármesterjelöltjükről nevezik el. Szigetvári Viktor az MSZP-vel, vagy a DK-val való további kapcsolatukat firtató kérdésre kijelentette: együttműködésre nem törekszenek, összefogásnak most nincs helye, csak a magyar ellenzéki politizálás megújításának. Hozzátette, sem nagypártot nem kívánnak létrehozni, sem a most lezárult választási év régi politikusaival nem kívánnak szövetségben mozogni. Hangsúlyozta: emellett azt is vitatják, hogy a mostani választási eredmények egy pártot jelöltek volna ki a baloldal vezetésére.

Egy másik felvetésre azt mondta, a választók apátiája kíséri azt a szövetségesi együttműködési formát, amelyben politikai pozícióharcokat próbálnak szövetségeseik a nyilvánosságban lefolytatni. Ezt a szövetségesi formát 2018-ban semmilyen formában nem szabad megismételni, ha viszont partnereik nem hajlandóak erre, akkor önállóan kell politizálniuk, fogalmazott.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2014. október 20. 06:20
Azt ,hogy milyen volt a választási szereplés azt Orbán Viktor is ki tudta mondani 2002-2006- után is, csak ami utána következett , hogy mi a teendő na azt ti nem látjátok vagy nem akarjátok, sok sok munka az emberek meggyőzése valós helyzetértékelés, országnak tetsző program, na soroljam???
gudmen
2014. október 20. 00:25
vállalhatatlanok....lassan már a fidesz is...ki marad?
tango47
2014. október 19. 21:55
Talán mindenkinek jobb lett volna, ha lett volna egy normális ellenzék, mely egy szorosabb eredményt tudott volna produkálni, de EZEKKEL EZ REMÉNYTELEN VÁLLALKOZÁS LESZ A JÖVŐBEN IS!
Senye Péter
2014. október 19. 21:12
Ha nem csinálják ezt az Összefogásnak nevezett kísérletet. Akkor a választási eredmények alapján tudni lehetne, melyik pártjuk alkalmas a további politikai szereplésre. De engedtek a hol erőszakos invitálásnak, hol Cipollát idéző hízelgésnek, háromszor is bekerültek a választási húsdarálóba. 2018-ban is ott fognak tartani, mint ez év elején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!