Megint bedobta a KDNP a vasárnapi zárva tartást

2014. október 31. 08:34

A bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek vasárnapi zárva tartását írná elő a KDNP. A világörökségi területeken bezáratnák a diszkontokat, nagyobb szupermarketeket és hipermarketeket is. A javaslatról jövő héten tárgyalhat a kormány.

2014. október 31. 08:34

A nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozásról szóló javaslatcsomagról tárgyal jövő héten a kormány – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint lényegében a korábbi, vasárnapi zárva tartásról szóló KDNP-s csomagot veszik újra elő.

Ennek értelmében március elsejétől tilos lenne vasárnap nyitva tartaniuk a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek. A dohányboltok, a gyógyszertárak, a pékségek, a benzinkutak és a virágárusok mentesülnének a tilalom alól. Ezen kívül egy bizottság döntése alapján lesz lehetséges a vasárnapi nyitva tartás, ha például az adott üzlet turisták által látogatott helyen van.

A javaslat az osztrák és a német példára hivatkozik, ahol szintén törvényben írták elő a vasárnapi zárva tartást. A KDNP azt akarja a javaslattal segíteni, hogy elő kívánják segíteni, hogy a vasárnap valóban az ország döntő többségének pihenőnap legyen. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre lehetőséget adó időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is – idézi az indokolást a Magyar Nemzet.

A nyitva tartást általában, a hét többi napján is korlátozná a javaslat a reggel hattól este tíz óráig terjedő időszakra. Azt is leszögezik, hogy a kis családi üzletek nyitva tartását nem kívánják korlátozni, ha ezek nem jelentős alapterületűek, és vasárnap a tulajdonosok, illetve segítő családtagjaik dolgoznak az üzletben. 

A non-stop üzletekről továbbra is a helyi önkormányzatok dönthetnének. A módosítás nem érinti a vendéglátóhelyeket, trafikokat, a repülőtereken és pályaudvarokon üzemelő boltokat, a kórházakban lévő kereskedelmi egységeket, a termelői piacok árusítóhelyeit, valamint a vásárokat.

A plázastop néven ismert szabályozást is módosítaná a javaslat: eszerint 2016 január elsejétől be kellene zárniuk a világörökségi helyszínen lévő diszkontoknak, valamint szuper- és hipermarketeknek, és ezekre a helyszínekre a jövőben működési engedélyt sem kaphatnának a kereskedők.

Összesen 260 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cat Maya
2014. november 17. 18:24
A KDNP MEG AKARJA BUKTATNI A KORMÁNYT? MERT EBBŐL BIZTOS PARASZTLÁZADÁS LESZ. És meg is értem. Az agyondolgoztatott melós még kaját se tudjon venni, se magának, se a családjának? Mert máskor nem ér rá, csak 7végén. Ezek hülyék vagy ennyire cinikusak, ennyire nincsenek tisztában az ország állapotával és igényeivel? T. KORMÁNY, NEM LEHETTEK ENNYIRE OSTOBÁK. MÁR AZI IS PONT ELÉG POFÁTLANSÁG VOLT A MELÓSOKKAL SZEMBEN AMI A DOHÁNYBOLTOKKAL TÖRTÉNT.DE DOHÁNYOZNI NEM LÉTSZÜKSÉGLET. VISZONT ENNI KELL. NEM RÉMLIK??? HA A BRIKÁT NYIRNI AKARJUK, ETETNI IS KELL. KEDVES RABSZOLGATARTÓK.,VAGY EZENTÚL TI MENTEK EL A CSALÁDOKHOZ ÉS VÁSÁROLTOK BE NEKIK? MICSODA EGY IDIÓTA BANDA.ÉS T. KDNP ÉN SOKÁIG KDNP SZAVAZÓ VOLTAM. DE MILYEN ÁLOMBA RINGATJA MAGÁT BÁRKI IS, AKI AZT HISZI, HOGY ETTŐL MAJD TÖBB EMBER MEGY EL A TEMPLOMBA? ENNYI ÉSZ MÁR KÉNE, LEHET LÁT I A HATÁS, MILLIÓNYI ELLENSÉGET LEHET EZZEL A LÉPÉSSEL SZEREZNI, MÉG AZ IS ELLENSÉG LESZ, HA EZT RÁKÉNYSZERÍTIK AZ ORSZÁGRA, AKI ADDIG BARÁT VOLT.ÉS A KÉNYSZERT MEG HOGY KÉPZELIK? DIKTATÚRA VAN??? VAGY MINDENÁRON MEG AKARJA ÁSNI A KORMÁNY A SAJÁT SÍRJÁT??? MERT EBBŐL NAGY BAJ LESZ, HIGGYÉK EL.
Orshy
2014. november 04. 11:34
újra téma lett...ha már bevásárlás, ti hol csináljátok a nagy bevásárlást? én az aldira váltottam, és úgy érzem számomra ez a nyerő ár és minőség tekintetében. Most is tök sok akció van, kukuccs ide http://glurl.co/ALDI
bátorbizonyságtevő
2014. november 03. 12:51
...nem bedobni kéne a vasárnapi zárás ötletét a köztudatba ismét, hanem végre meglépni! mellettünk ausztria alkalmazza. egy sokkal piacorientáltabb országban működik. nálunk is működne, csak azok akik az orrukig se látnak ilyenkor elkezdenek kétségbeesni. ...jaaaj!...jajmáá!..jajaj....ajajaj! mit adok a gyereknek enni ha nincs teszkóóó egy napig? jajaj! éhendöglünk. kábé ez a meghatározó a siránkozók körében. én vasárnap rá se érek boltba menni! reggel kényelmesen ébredek. becserkészem az asszonyt. ebédre keresek vmit otthon, ha nincs megyünk étterembe, utána meg 3tól hétig Istentisztelet. mire hazaérünk egy jó pohár bor marad még meginni. oszt jóéjt:)))))))))))))
Felebarát
2014. november 01. 11:07
És emelett, akkor leállítjuk a bkvt, a mávot a teljes repülést hazánk felett és a média is bezár erre a napra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!