Magyar tiszteletbeli konzulátust avattak Szörényváron

2014. október 07. 13:05

Magyar tiszteletbeli konzulátust avattak fel kedden a dél-romániai Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin). A képviseletet az évtizedek óta a Duna-parti városban élő Molnár Endre vállalkozó vezeti.

2014. október 07. 13:05

Molnár Endre vállalkozó lett a magyar tiszteletbeli konzul a dél-romániai Szörényváron.

Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet azzal indokolta a tiszteletbeli konzulátus megnyitását: „Igyekszünk az egész országban biztosítani a konzuli érdekvédelmet. Megnyílt a (Bulgária és Románia közötti) Vidin-Calafat Duna-híd és nagyon megnőtt az átmenő kereskedelmi forgalom, illetve a turizmus is a Vaskapu környékén, a régi Bánságnak ezen a déli részén, Herkulesfürdő és Mehádia környékén”.

Molnár Endre köztiszteletnek örvendő, jó kapcsolatokkal rendelkező, a helyi és országos politikában is jártas vállalkozó, a Tropical szálloda tulajdonosa - mutatta be a tiszteletbeli konzult a nagykövet. Hozzátette: az olténiai (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea) megyék tartoznak az új konzuli területhez, amelyek távol esnek a hagyományos magyar misszióktól. Molnár Endre az MTI-nek elmondta: már azelőtt, hogy kinevezték volna tiszteletbeli konzullá és kihelyezték volna a magyar címert és zászlót az irodára, öntevékenyen eljárt bajbajutott magyar turisták és kamionosok ügyében, akik hozzá fordultak segítségért.

A tiszteletbeli konzul nem tagja a magyar diplomáciai testületnek, munkájáért nem kap fizetést, de kinevezéséhez ugyanúgy szükséges a román fél hozzájárulása, mint a rendes konzulok esetében.

Magyarországnak Jászvásáron (Iasi), és Konstancán (Constanta) van még tiszteletbeli konzuli irodája Romániában. A temesvári képviselet jelenleg nem működik, mert még nem nevezték ki a közelmúltban elhunyt Pánczél Zoltán tiszteletbeli konzul utódját.

Az MTI érdeklődésére, hogy van-e valamilyen fejlemény a Marosvásárhelyre tervezett, a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozó konzuli iroda ügyében, amelynek a megnyitásához a román fél nem járult hozzá, Zákonyi Botond így felelt: remélik, hogy meg fog változni a román álláspont.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. október 07. 14:37
van arrafelé még szórványunk? ha csak töredéknyi is?
Akitlosz
2014. október 07. 13:36
Igen, kell Romániába még 3 konzulátus és még 8 tiszteletbeli konzul. Észtországba persze egyetlen nagykövetség sem kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!