Schwezoff Dávid visszahívását sürgeti a Mazsihisz Elnökök Tanácsa

2014. szeptember 08. 13:38

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Elnökök Tanácsa felkérte a Budapesti Zsidó Hitközség közösségét, hívja vissza tisztéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, egyúttal felszólította az ügyvezetőt, hogy mondjon le tisztségéről – olvasható a Mazsihisz honlapján.

2014. szeptember 08. 13:38

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Elnökök Tanácsa felkérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hívja vissza tisztéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, egyúttal felszólította az ügyvezetőt, hogy mondjon le tisztségéről – olvasható a Mazsihisz honlapján.

 
A Mazsihisz Elnökök Tanácsának tagja a BZSH elnöke, a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség elnöke és az összes vidéki taghitközség vezetője. A testület szeptember ülésén 15 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta azt az állásfoglalást, amely szerint „erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz”. Az elnökök tanácsa ezért Schwezoff Dávid visszahívását kérte a BZSH-tól „annak érdekében, hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni” – olvasható a honlapon.
 
A közlemény szerint a testület tagjai tisztában voltak azzal, hogy a kérdésben nem hozhatnak jogi relevanciával bíró határozatot – mivel a BZSH független jogi személyiséggel rendelkező szervezet –, a Mazsihisz taghitközségi elnökei ennek ellenére szükségesnek látták állásfoglalásban rögzíteni véleményüket.
 
Az állásfoglalásról az MTI szerette volna megkérdezni Tordai Pétert, a BZSH elnökét és Schwezoff Dávidot, de egyelőre egyiküket sem tudta elérni telefonon. 
 
Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le. 
 
Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható. A Népszabadság július 10-i számában írt arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Tordai Pétert, hívja össze az elöljáróságot és függesszék fel az ügyvezető igazgatót. Tordai Péter július 17-én az MTI-nek azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a BZSH július 16-ai közgyűlésén nem is szavaztak visszahívásáról.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. szeptember 08. 18:56
Belügy.
ciseaux
2014. szeptember 08. 18:42
Nem tudom, de számomra kézenfekvőek a megoldások a baloldal minden bújára-bajára. 1. A Schwezoff öntse le magát egy vödör jeges vízzel, és induljon a Tarlós ellen, 2. A Mazsihisznek nincs, az mszp-nek van tartozása, ezért a Mazsihisz bérelje ki az mszp üres székházát, a Tóbiás két legyet üthetne egy csapásra, végre föltehetné a kipáját és ügyvezető lehetne mind a két cégnél. 3. A Burány kezdeményezze a költségvetési bizottság összehívását a Mazsihisz és az mszp átvilágítására.
3M..
2014. szeptember 08. 14:40
-Az Mszp, antiszemita. -A DK rasszista, és plusz Eörsi szerint statisztikailag minden cigány bűnöző! -Az együtt, már külön vált mindenkitől, akikkel együtt kezdett. -A Mazsihisz, kirekesztő. Kész káosz az egész. Szebb Jövőt!
kjkj945
2014. szeptember 08. 14:27
Veszekedjenek csak egymással, de a magyarokat hagyják békében végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!