Nem vizsgálják a kampányígéreteket

2014. szeptember 21. 14:58

Az önkormányzati választásokon induló jelöltek kampányígéreteit és azok valóságtartalmát nem vizsgálhatják a választási bizottságok. Az ilyen irányú kifogásokat elutasítják a bizottságok.

2014. szeptember 21. 14:58

A választási bizottságok nem vizsgálhatják az önkormányzati választáson induló jelöltek vagy jelölő szervezetek kampányígéreteinek valóságtartalmát, még abban az esetben sem, ha teljesen egyértelmű, hogy azokat lehetetlen teljesíteni. A választási jogszabályok nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely a választási bizottságok hatáskörébe utalná a kampányanyagokban megjelent, médiában, gyűlésen elhangzott információk valóságtartalmának vizsgálatát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint kampánytevékenység a kampányeszközök (plakát, közvetlen megkeresés, politikai hirdetés vagy reklám, választási gyűlés) kampányidőszakban – azaz a szavazást megelőző 50. naptól a szavazás végéig – történő felhasználása és minden egyéb kampányidőszakban folytatott tevékenység a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése céljából.

A választási bizottságok (a szavazatszámláló bizottság, a helyi, területi bizottságok, illetve a Nemzeti Választási Bizottság) a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, elsődleges feladatuk a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A jogszabályok azonban nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely a választási bizottságok hatáskörébe utalná a választásban résztvevő jelölőszervezetek és jelöltek kampánytevékenységének megítélését, a jelölőszervezetek és a jelöltek plakátjain, szórólapjain, egyéb kampányanyagain megjelent, médiában, gyűlésen elhangzott információk, ígéretek teljesíthetőségét. Az erre irányuló kifogásokat tehát a választási bizottságok hatáskör hiányában elutasítják.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. szeptember 21. 20:31
A Horn-kormány félidejében Surján László képviselő (akkor még a létező KDNP frakcióból) írásbeli kérdéssort intézett a Horn-kormány szoialista minisztereinek és a miniszterelnöknek címezve azzal kapcsolatosan, hogy az 1994-es kampány alatt, fizetett újsághírdetésben megjelent ígéreteiket miért nem váltották valóra, illetve, hogy miket fognak még megvalósítani belőle. Íme az akkori pénzügyminiszter, Medgyessy Péter válasza: Az interpelláció és kérdés a kormányzat ellenőrzésének fontos eszköze, de a fenti állásfoglalás értelmében a kormánytól csak a kormányprogramot lehet számonkérni. Mivel Képviselő Úr hozzám intézett kérdésében párt választási program végrehajtását kéri számon, így legnagyobb sajnálatomra erre nem áll módomban válaszolni. http://www.mkdsz1.freeweb.hu/n22/medgyessy1996.html Bazmegügynök a kurva anyád.
Ángyán Páván
2014. szeptember 21. 20:12
Ez a diskurzus a Pufajkás és a Nyuggeregyelő hatalomrajutásakor is lezajlott. Sehol semmi nyugdijas ingyenrepülés - illetve nem pont úgy, ahogy a t. választó elképzelte.
thymian
2014. szeptember 21. 19:42
Pedig nem ártana. "Két hét alatt rendet teszünk." :D
Csigorin
2014. szeptember 21. 17:21
Eleg baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!