Napi Gazdaság: Gázt tárolnának Magyarországon az oroszok

2014. szeptember 18. 08:46

A Napi Gazdaság értesülései szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a napokban arról tárgyalt az orosz helyettes energiaügyi miniszterrel, hogy az oroszok 500 millió köbméter gázt szállítanának Magyarországra tárolás céljából.

2014. szeptember 18. 08:46

Nagyjából 500 millió köbmétert gázt tárolna Magyarországon az orosz fél, hogy ebből biztosítsa az európai szállításokat a téli időszakban – értesült a Napi Gazdaság. A lap meg nem nevezett minisztériumi forrásaira hivatkozva azt írja: a gáztárolás részleteiről tárgyalt kedden Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, és az orosz helyettes energiaügyi miniszter, Anatolij Janovszki.

A magyar gáztározók jelenleg még félig sincsenek tele, a betározási időszak pedig hivatalosan szeptember végéig tart, így szakértők szerint elképzelhető, hogy még ebben a hónapban betározzák az 500 millió köbméternyi fűtőanyagot.

Az oroszok azért akarják Magyarországon tárolni a gázt, hogy Ukrajna kikerülésével télen is el tudják látni az európai piacokat. Ukrajna az utóbbi időben nem kap közvetlenül orosz gázt, mivel nem egyenlítette ki számláit, ugyanakkor eddig nem akadályozta az Európa felé irányuló tranzitot. Orosz illetékesek arra figyelmeztettek, hogy ha fennakadásokat tapasztalnak a tranzitban, akkor teljesen leállítják az Ukrajnába történő gázszállítást.

Magyarországról számos országba lehet közvetlenül, vagy az osztrák baumgarteni gázközponton keresztül gázt juttatni, így az itt tárolt orosz gáz nagyban növelné a térség energiabiztonságát – írja a Napi Gazdaság.

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. szeptember 19. 00:31
Júdáspénz pincsiknek.
gregoripehh
2014. szeptember 18. 15:51
A ruszkik menjenek a jó büdös k. anyjukba bele. Takarodjanak el az egész keleti lopott területekről. Már kiütésem van ha azt a primitív sunyi putyin pofáját néznem kell az újságok címlapjairól és mindenhonnan. Ez egy az egyben hitler, csak kisebb és totálisan sunyi.
ciprióta
2014. szeptember 18. 12:48
ez egy ócska magyar kacsa...LOL, az oroszok nem kivánnak nekünk..sem kedvezni. Nem is beszélve arról,hogy a Gazprom lehetőségei is napról-napra romlanak. Három éven belül a jelenlegi orosz gázmennyiség hatvan százalékára lesz csak szüksége Európának, a jelenlegi árak folyamatos csökkenése mellett. Már Kina sem készletez jelen pillanatban , picit okosabbak nálunk.....
lynx
2014. szeptember 18. 12:44
Ha ez a bolt összejön, Magyarország stratégiai szerepe a térségben jelentősen megnő. Üzletnek sem rossz. Az ország energia biztonsága meglesz. Cumiiii elvtársak, cumííí!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!