Falus szerint 1200 milliárdba kerül a programja és van rá pénz

2014. szeptember 09. 07:25

Falus Ferenc azt mondta: programjának megvalósítása 1200 milliárd forintba kerülne, és megvannak rá a források, csak bizonyos fontossági sorrendet kellene meghatározni. Az is kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem véletlenül, fagyizás után tévedt az Ökotárs melletti tüntetésre, hanem direkt ment oda és a fagyizós nyilatkozatát viccnek szánta.

2014. szeptember 09. 07:25

A baloldal főpolgármester-jelöltje az MTI-nek adott interjújában kifejtette: a választási programjának megvalósítása 1200 milliárd forintba kerülne. Szerinte erre meg is vannak a források, csak bizonyos fontossági sorrendet kellene meghatározni. Mint mondta, az elmúlt négy évben mindenre volt pénze a kormánynak, amire akart. Meg kellene kérdezni a fővárosiakat, mit tartanak fontosnak, hogy biztonságosan lehessen közlekedni vagy egy újabb stadion épüljön – részletezte. Ismertetése szerint a múzeumi negyed kialakítása és azzal összefüggésben a vár átépítése körülbelül annyiba kerül, mint a 4-es metró. De megfontolásra ajánlotta a paksi beruházás és a Puskás Ferenc stadion átépítésének elhalasztását.

Falus elmondta: az EU-tól nyolcezer milliárd forintot kap Magyarország a következő hét évben. Ennek ha csak a 15-20 százalékát fordítják Budapest infrastruktúrájának fejlesztésére, akkor az bőven elég a programjában foglaltak megvalósítására – tette hozzá. Felhívta arra a figyelmet, hogy Budapest a nemzeti jövedelem 40 százalékát, az állami költségvetés 60 százalékát állítja elő, tehát valamivel többet kellene hagyni a főváros fejlesztésére, mint az utóbbi években.

Arra a felvetésre, hogy Tarlós István főpolgármester szerint a főváros nem adhat adókedvezményeket, Falus Ferenc azt mondta, a főváros visszatéríthet költségeket, olcsóbban adhat bérbe ingatlanokat, a kommunális adóból adhat kedvezményt. Úgy látja, van lehetősége a fővárosnak, hogy segítse a vállalkozásokat.

Falus a Lázár János miniszter és Tarlós István között folyó vitát „családi műbalhénak tartja”. A vita szerinte arról szól, hogy az uniós forrásokat a kormány más fejlesztésekre kívánja fordítani és nem Budapestre, amelyet hitelfelvételre akar kényszeríteni.

A BKK-t az egyik legjobb dolognak nevezte, ami Budapesten történt, csak az a baj szerinte, hogy túl sok olyan feladatot kapott a központ, ami nem rá tartozna. A dugódíj bevezetése Falus szerint időszerűtlen.

A programjában szereplő polgári segítőszolgálat létrehozásáról Falus Ferenc azt mondta, a közterület-felügyelet alapvetően büntet, nem nyújt igazi segítséget a polgároknak, a szolgálat tagjait pedig arra is meg lehetne kérni, hogy nézzenek rá az otthon egyedül maradt nagymamára. Közölte, a segítőszolgálatnál mintegy 800-1000 embert lehetne részmunkaidőben alkalmazni, olyanokat, akik korán nyugdíjba mentek a katonaságtól, a rendőrségtől. A szolgálat fenntartása évente mintegy 2 milliárd forintba kerülne – jegyezte meg.

Azt nem akarta elárulni, hogy kik segítettek programja írásában, mondván, nincs felhatalmazva, hogy közölje. Programja ötvözi az őt támogató politikai szervezetek elképzeléseit, a szociális érzékenységre vonatkozó részek markánsan az ő véleményét tükrözik – közölte.

Az egészségügyről azt mondta, a városvezetés felelőssége nem szűnik meg azáltal, hogy nem ő működteti a fővárosi kórházakat, a fővárosnak a kerületekkel együtt lehetősége van az alapellátás javítására.

Arra a kérdésre, ha a megválasztják, hogyan képzeli az együttműködést ellenzéki politikusként a kormánnyal, Falus Ferenc azt mondta, az ellenzéki pártok jelölik, de megválasztása esetén az egész főváros képviselője lesz. 

Beszélt arról is, hogy nagyon keveset költ a kampányára, amelynek költségeihez egyharmad-egyharmad részben járulnak hozzá az őt jelölő pártok. A kampányát sikeresnek ítélte eddig, hiszen egyre többen ismerik fel az utcán, egyre több levelet kap. Az esélyeit firtató kérdésre azt mondta: „győzni fogunk”. Azt is elmondta, hogy övé az első hely az Együtt-PM kompenzációs listáján: így ha mégsem győznek, akkor is részt vesz majd a Fővárosi Közgyűlés munkájában.

Az interjúban nem esik szó az Ökotársnál tartott házkutatás miatt hétfő este tartott civil tüntetésen történtekről, ahol Falus Ferenc azt mondta a hvg.hu-nak: csak véletlenül tévedt oda, mikor fagyizni ment az unokáival. Később Falus közleményt adott ki, miszerint csak viccnek szánta ezt a nyilatkozatot, és valójában teljesen tudatosan ment a tüntetésre.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. szeptember 09. 16:48
Én arra kérném a közterület felügyeletet, időnként nézzen rá Feri bá'ra. A végén kárt tesz magában (és másokban is).
A helység galagonya
2014. szeptember 09. 14:00
A dolgok helyes megítéléséhez szükség van 1. tudásra 2. Tájékozottságra 3. Tapasztalatra 4. Helyzetfelismerésre 5. Analizáló, szintetizáló képességre 6. Megoldáskeresésre 7. Mozgósításra stb... Sajnos belőled mindez hiányzik. Viszont egy nagy adag ostobaság helyettesíti.
Peter8811
2014. szeptember 09. 10:33
Hány vödröt vizet lehetne venni ennyi pénzből?
jégecet
2014. szeptember 09. 10:31
'...Az esélyeit firtató kérdésre azt mondta: „győzni fogunk”...' Ez az, Falus, az ilyen optimista jóslások eddig is annyira bejöttek a választásokon, hogy csak úgy dörrent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!