Az Ab-hez fordul a törvényszék az OTP ügyében

2014. szeptember 12. 19:31

A Fővárosi Törvényszék felfüggesztette az OTP devizahiteles perét és az Alkotmánybíróság elé terjeszti az ügyet. A törvényszék indoklása szerint nem érvényesül a fegyveregyenlőség, a jogbiztonság és a normavilágosság elve, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog.

2014. szeptember 12. 19:31

Felfüggesztette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank magyar állam elleni keresetének együttes tárgyalását a Fővárosi Törvényszék pénteken és – elfogadva a hitelintézet javaslatát – az Alkotmánybíróság elé terjeszti az ügyet. Eddig a legtöbb devizahiteles, bankok és az állam közti perben a törvényszék elutasította a keresetet, vagy elhalasztotta az ítélethirdetést. Egy hete azonban az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében a bíróság szintén elfogadta a hitelintézet azon javaslatát, hogy Alkotmánybíróság elé küldje az esetet. Így az OTP már a második pénzintézet, amelyik ezen kérelmének eleget tett a bíróság.

A bíróság szóbeli indoklásában elmondta: azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert a 2014. évi XXXVIII. törvény, vagyis a devizahiteleseket megsegítő törvény sérti a jogbiztonság elvét, az egész jogállamiság fogalomkörében emellett sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot és a normavilágosság elvét. 

A törvényszék szóbeli indoklása során taglalta a per tárgyát érintő, az alkotmányosság fogalmával kapcsolatos jogszabályokat, miszerint jelen esetben nem érvényesül a polgárjogi „fegyveregyenlőség” elve, tehát a feleknek nem állt rendelkezésére elegendő felkészülési idő. A tisztességes eljáráshoz való jog abban sérül, hogy túl szűk határidőket szab a felpereseknek a felkészülésre az egész bírósági eljárás lefolytatására. A normavilágosság elve abban sérül, hogy a törvény nem fogalmaz egyértelműen, illetve nem definiálja mi a devizaalapú hitel, mi a devizahitel, illetve milyen forinthitelek esnek a törvény hatálya alá. A jogbiztonság elve ott szenved csorbát, hogy a törvény visszamenőleges hatállyal kíván szabályozni olyan szerződéseket, amelyek jóval a törvény hatályba lépése előtt születtek.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerint a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvény mindenben megfelel az alaptörvény előírásainak – közölte a szaktárca pénteken arra reagálva, hogy a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank magyar állam elleni keresetének együttes tárgyalását.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 14. 02:57
http://www.civilkontroll.com/patai-mihaly-az-adosok-visszaelesszeruen-perelnek/
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 14. 02:57
Itt van patai feje, magát a a sátánt láthatjuk a tekintetéből http://www.civilkontroll.com/wp-content/uploads/2014/09/PATAI-MIH%C3%81LY-AZ-AD%C3%93SOK-VISSZA%C3%89L%C3%89SSZER%C5%B0EN-PERELNEK-CIVILKONTROLL-COM.jpg
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 14. 02:56
PATAI MIHÁLY: AZ ADÓSOK VISSZAÉLÉSSZERŰEN PERELNEK Ezt kérte tavaly a Bankszövetség a kormánytól, a devizahitel perek korlátozását, hát valóban sikerült elérni. Az utasítás hatására az adósok által indított “deviza”-pereket felfüggesztette a kormány!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A vaknak is látnia kell hogy a Bankárorbánkormány a bankszövetség, a pénzügyi háttérgatalom utasításait HAJTJA VÉGRE!!!!!!!!!!
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 14. 02:52
Tudatjuk velük, hogy ők is VÉGVESZÉLYBEN vannak! Mert abban az országban, ahol több éven, több kormányzati hatalom hallgatólagos-cinkosság árnyékában véghezvihették a magyar állampolgárok kirablását, a bankárok bűnpártolását, ott az eddigi közömbösek sem érezhetik magukat biztonságban! Itt az ideje, hogy a fizikai valóságukkal szó szerint mellénk álljanak, mert itt a cselekvés ideje! Igen, kell, hogy kimozduljon! Eljöjjön velünk október 5-én! Kell, hogy lekapcsolja magát, és családját a média tapasztalható altató-megtévesztő csövéről! Kell, hogy felismerje milyen jövő vár az övéire, ha most is elszalasztja a lehetőséget! Kell, hogy megmutassa magát egy NÉP, amely tudatja a tömeghatásával: itt vagyunk, nem tűrünk, nem hagyjuk! Ellenkező esetben már nem az a kérdés, hogy mit tettek velünk devizacsalásos-bankmentős-bűncselekmény-forintosításos kifosztottakkal, hanem az a kérdés, hogy akik nem álltak mellénk, no’ azokkal mit fognak megtenni…. ELLENÁLLÁS NÉLKÜL? Bármit! Ezek után? … BÁRMIT, amit csak akarnak… http://kaslerarpad.hu/?p=7587#post-7587
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!